CRNOGORSKI PEN CENTAR I CRNOGORSKO DRUŠTVO NEZAVISNIH KNJIŽEVNIKA PORUČUJU

Objedinjavanje resora prosvjete, nauke, kulture i sporta u jedno ministarstvo, kritikovali su Crnogorski PEN centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika. Oni su kazali da mandatar Zdravko Krivokapić planira da protivzakonito izmjestiti resor kulture sa Cetinja u Podgoricu.

Podsjećamo, mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić predložio je spajanje resora prosvjete, nauke, kulture i sporta u jedno ministartvo, na čijem bi čelu bila Vesna Bratić.

On je u nedavnome intervjuu u emisiji “Načisto“ jasno istakao da će sjedište budućega ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta biti u Podgorici jer je u tome četvororesornom ministarstvu ključna prosvjeta.

“Ostavljajući ovom prilikom po strani očitu činjenicu da su četiri ključna ministarstva za državni i nacionalni identitet objedinjena pod palicom osobe koja je više puta javno pokazala svoje klerofašističke svjetonazore, kako bi, nema sumnje, o istome trošku i nauku i kulturu i prosvjetu i sport podredila ravnogorskoj ideologiji nove većine, skrećemo pažnju na nešto drugo”, navode oni.

Kako su istakli, Krivokapić još nije sio u premijersku stolicu, a već krši zakone države čiju će Vladu uskoro predvoditi.

“Naime, u predizbornoj kampanji isticao je nepotizam odlazeće vlasti, a svoju Vladu puni rođacima i prijateljima. U predizbornoj kampanji kritikovao je namjeru aktuelnoga predsjednika države da pomogne u stvaranju ambijenta u kojem bi i nacionalni Crnogorci imali pravo na svoju crkvu i svoje bogoslužitelje, a sam nakon izborne pobjede sekularnu državu Crnu Goru iznosi na tacnu religijskome udruženju sa śedištem izvan Crne Gore. O svemu tome ovih je dana u javnosti bilo dosta riječi”, navode Crnogorski PEN centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika.

Oni su ukazali da Krivokapić promoviše otvoreno kršenje Zakona o Prijestonici najavljenim seljenjem sjedišta Ministarstva kulture s Cetinja u Podgoricu.

“To kršenje zakona on pravda jeftinom demaškom elaboracijom o racionalizaciji troškova. Naime, po Zakonu o Prijestonici jasno je definisano da je sjedište ministarstva za kulturu na Cetinju (kao što je i ministarstva za vanjske poslove koje, zahvaljujući aktuelnome ministru Darmanoviću, nikad nije preseljeno na Cetinje). Stoga je svaki pokušaj Krivokapića da to ministarstvo izmjesti s Cetinja prije promjene Zakona o Prijestonici klasično kršenje zakona, i to od strane onoga ko je dužan da ličnim primjerom demonstrira poštovanje zakona. Motivi toga postupka suviše su jasni da bi ih ovđe trebalo objašnjavati. No ako je iza očiju javnosti ostala skrivena ta Krivokapićeva namjera, s ogorčenjem konstatujemo da oči bode i uši para muk i mrtvilo onih koji još uvijek obavljaju visoke funkcije u ustanovama toga ministarstva, odlazećoj i vladi i strankama koje u njoj participiraju, Prijestonici Cetinje… Kako se niko od njih ni nakon nekoliko dana od javno iznešene Krivokapićeve namjere nije oglasio, smatrali smo se dužnim da ukažemo na ovaj problem”, ističu oni.

Pozivamo mandatara Krivokapića da se suzdrži od kršenja zakona i da poslove planira u skladu sa zakonskom procedurom.

“Ujedno ga podsjećamo da su Crnogorci uvijek znali, a i danas znaju, kako se u sudbonosnim trenucima brane crnogorske svetinje. Jedna od tih svetinja jeste i Cetinje iz kojega se protivzakonito planira izmjestiti resor kulture, kadrovskom kombinatorikom mandatara namijenjen osobi koja javno promoviše klerofašističke i šovinističke stavove. Dalje ruke od Cetinja, mandatare Krivokapiću”, poručuju oni.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here