Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je Darko Šarić u Specijalnom sudu osuđen na 15 godina zatvora zbog trgovine narkoticima.

Šarić je osuđen kao organizator grupe koja se tereti za krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Na istu kaznu zatvora osuđen je i Goran Soković, koji je u bjekstvu i kojem se sudilo u odsustvu, navodi se u odluci Apelacionog suda objavljenog na njegovom sajtu.

Apelacioni sud je njima potvrdio kazne iz prvostepene presude, mada je promijenio kvalifikaciju krivičnog djela, dok je ostalim optuženima kazne mahom neznatno smanjio ili povećao.

Šarić je u pritvoru od predaje srpskim vlastima 18. marta 2014. godine, a prethodno je bio pet i po godina u bjekstvu.

U obrazloženju odluke o kazni za Šarića, sud je naveo da je olakšavajuća okolnost za njega to što je porodičan čovjek, ali da je kao otežavajuću okolnost cijenio što je “kriminalna aktivnost kojom je ostvarena organizacija na planetarnom nivou, koja je kroz kontinuirane aktivnosti baratala sa nesporno utvrđeno velikim količinama kokaina”.

Pritom je imao u vidu i Šarićev raniji život, ali to nije uzeto u obzir prilikom odmjeravanja kazni.

“Imajući u vidu značaj otežavajućih okolnosti koje je utvrdio na strani ovog okrivljenog, olakšavajuće okolnosti nisu mogle biti od takvog značaja da bi to dovelo do blaže kazne od maksimalno zaprijećene zakonom, te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina”, naveo je Apelacioni sud.

B92/Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here