Crnogorski pokret se zalaže da zakon mora važiti za sve i da svi moraju biti odgovorni pred zakonom, saopštili su danas povodom hapšenja Budvanina Boža Radovića.

On je, kako kažu, optužen da je organizator protestne šetnje povodom polaganja vijenaca gradskih funkcionera Budve na ploču iz 1931.godine, posvećenu „oslobodiocima Budve 1918“, kada su naknadno utvrdili, nakon 13 godina, da je neka fantomska srpska vojska oslobađala Budvu bez ispaljenog metka.

“Moramo se svi zapitati nije li vrhunski bezobrazluk državnih organa pozivati na krivičnu odgovornost organizatora šetnje nekoliko desetina protestanata sa maskama, koji održavaju međusobni razmak, nakon što smo prisustvovali scenama masovnog kršenja „zdravstvenih propisa za suzbijanje opasne zarazne bolesti“ prilikom sahrane Amfilohija Radovića? Počev od ulaska sveštenika sa kovčegom u odeljenje KCCG đe se nalaze najteži bolesnici, ljubljenja njegove mitre i ruku u Cetinjskom manastiru u otvorenom kovčegu, kao i na dan sahrane u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Čitav svijet je gledao te scene u kojima se nije poštovala nijedna od mjera koje su donesene od strane države, kao kuriozitet, posmatrajući nas kao srednjevjekovno, tribalno društvo”, navodi se u saopštenju.

Iz Crnogorskog pokreta kažu da posljedice koje su prouzokovane nepoštovanjem zdravstvenih mjera prilikom sahrane Amfilohija Radovića, pričešćivanjima istom kašikom i mnogobrojnim skupovima u zatvorenom prostoru u organizaciji SPC, ne mogu se ni u šali porediti sa posljedicama protestne šetnje u Budvi.

“Imamo li mi to u Crnoj Gori građane prvog i drugog reda? Je li to na pomolu u Crnoj Gori aparhejd, kojim će se proganjati građani određene nacionalnosti, trenirati na njima strogoća, dok će jedna vjerska organizacija i njeni poklonici biti eskulpirani od bilo koje krivične odgovornosti? Ti dvostruku aršini idu dotle da državno tužilaštvo istražuje ko je organizator patritskog skupa od 6.septembra, ali im ne pada na pamet da se pozave proslavama „izborne pobjede“ velikosrpskih stranaka i njihovih sljedbenika. Valjda država hoće da nam pokaže da je grijeh voljeti Crnu Goru u Crnoj Gori”, ističu oni.

Iz Crnogorskog pokreta zahtijevaju da se na isti način kao i Radović privedu i uhapse svi oni koji nijesu poštovali zdravstvene mjere tokom sahrane Amfilohija Radovića i koji su odgovorni za masovno širenje zaraze nakon toga i veliki broj tragično preminulih.

“Uključujući i mandatara buduće vlade koji je svojim ponašanjem učestvovao u kršenju mjera i podsticao druge da to čine. U protivnom smatraćemo da je u Crnoj Gori otvoren lov na pripadnike crnogorske nacije i patriote drugih nacionalnosti i da je država, umjesto da štiti svoje lojalne građane, postala njihov progonitelj! Vjerujte nam da nećemo pristati na takav odnos”, zaključuju oni.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here