NVO Montenegro International se danas obratilo Ministarstvu unutrašnjih poslova sa zahtjevom za hitno pokretanje postupka oduzimanja crnogorskog državljanstva Vesni Bratić.

Bratić je, kako smo i objavili juče, primljena u crnogorsko državljanstvo kao lice od posebnog naučnog interesa Crne Gore, shodno članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu.

Ona se nalazi na sajtu Univerziteta Crne Gore – Filološki fakultet, pod šifrom 280152 sa titulom dr i zvanjem vanrednog profesora, naveli su iz NVO Montenegro International.

“Kao što znate, shodno Ustavu, Crna Gora je građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava (Član 1), Zabranjeno je izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu (Član 7) i Zabranjena je svaka neposredna ili posredna diskriminacija, po bilo kom osnovu (Član 8). Kako njeno javno djelovanje, protivno Ustavu i Krivičnom zakoniku Crne Gore, ozbiljno šteti vitalnim interesima Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova je dužno da pod hitno pokrene postupak za oduzimanje crnogorskog državljanstva po sili zakona (čl. 24 Zakona o crnogorskom državljanstvu)”, navodi se u zahtjevu NVO Montenegro International upućenom ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću.

U obrazloženju MUP-u naveli su dio teksta koji je objavljen na portalu Antena M i to:

“Bratić se javno istakla da je “srpski nacionalista” i “žena četnik”, što je u supotnosti sa građanskim konceptom i antifaštističkim vrijednostima Crne Gore.

Crnogorci su za nju “Novocrnogorci, Milogorci, Dukljani…” i nemaju istorijsko utemeljenje, nego su rezultat “etničkog inžinjeringa”! Šovinističke, anticrnogorske i anticivilizacijske izjave Vesne Bratić povod su za protestne peticije istaknutih javnih i kulturnih radnika iz Crne Gore, ali i nebrojene komentare građana svih vjera i nacija, na društvenim mrežama u kojima iskazuju zaprepašćenje što je osoba takvih pogleda još uvijek vlasnik crnogorskog pasoša!? Ukazuju na brojne primjere da državljanstvo Crne Gore ni danas nemaju građani koje sa ovom državom povezuje iskrena ljubav, jasne porodične veze i porijeklo.

Za razliku od njih Vesna Bratić je za svoje nepoštovanje crnogorskog naroda i države koja je primila u svoje okrilje, nagrađena ne samo državljanstvom, nego i prilikom da svoje šovinističke, anticrnogorske stavove pretvara u državnu politiku, sa mjesta ministarke za obrazovanje, kulturu, nauku i sport!

Sada, kad su maske pale, poslanici i institucije pokazivaće u kavim je rukama Crna Gora. Jer, Zakon kaže (član 24) da punoljezni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo ako “njegovo ponašanje ozbiljno šteti vitalnim interesima Crne Gore”, dio je našeg teksta pod nazivom “Vesna Bratić, osoba od posebnog značaja za nanošenje štete vitalnim interesima Crne Gore” koji je ta NVO navela u zahtjevu MUP-u.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here