Džo Bajden na pragu je pobjede u trci za Bijelu kuću pred Donaldom Trampom, ali sporo prebrojavanje glasačkih listića i dalje drži Ameriku i svijet u neizvjesnosti tri dana poslije glasanja.

“Uskoro rezultat”, “Kraj neizvjesnosti na vidiku” – novinari ostaju bez riječi za opis iščekivanja čudnog za prvu silu svijeta.

Mada je bivši potpredsjednik Baraka Obame planirao da govori u petak uveče po američkom vremenu iz svog mjesta u Delaveru, nijedan veliki američki medij još nije proglasio pobjednika.

A riječi demokratske predsjednice Predstavničkog doma Kongresa SAD, Nensi Pelosi koja je oijcenila kao “očigledno” da će Bajden “osvojiti Bijelu kuću”, nijesu ništa promijenile.
Bajden sada predvodi u Pensilvaniji, ključnoj državi koja bi sa svojih 20 elektora mogla da mu donese da stigne u cilj kao pobednik, 46. predsjednik SAD, bez obzira na ishod glasanja negdje drugdje.

U izjavi objavljenoj u petak sredinom dana, Donald Tramp je imao manje žestok ton nego prije, ali je pomenuo “ukradene” izbore.

Zbog potrebe da se ponovo broje glasovi u Džordžiji koju nijedan demokrata nije osvojio od 1992. godine, a tamo sada Baden vodi sa svega nešto više od 1.500 glasova, brojač elektora, da bi došao do magičnog broja od 270 – većine elektorskog kolegijuma potrebne za otvaranje vrata Bijele kuće, ostao je blokiran: 253 ili 264 elektora za Bajdena, zavisno od toga da li su mu mediji pripisali ili ne Arizonu, a 214 za Trampa.

Trampov štab upozorio je u petak da izbori “nijesu gotovi”, osuđujući “pogrešne projekcije koje proglašavaju pobjedu Bajdena”.

Čini se da je Tramp, 45. predsjednik Sjedinjenih Država, izolovan u okviru svoje stranke u svom krstaškom ratu protiv “krađe” glasačkog listića čija bi žrtva bio on.

“Nijesmo čuli ni za jedan dokaz”, rekao je Kris Kristi, bivši guverner Nju Džersija i predsjednikov saveznik, upozorivši na rizik od podsticanja tenzija.

Donald Tramp “pogrešno kaže da su izbori namješteni, korumpirani i ukradeni”, zagrmio je republikanski senator Mit Romni, uobičajeni predsjednikov kritičar.

Predsjednik je, međutim, dobio podršku dvojice republikanskih senatora, Lindzija Grejema i Teda Cruza koji je izjavio da je “predsjednik ljut i ja sam ljut, a i glasači bi trebalo da su ljuti”.

Kao i u utorak, Bajden je u četvrtak pozvao na smirenost i strpljenje: “Niko nam neće oduzeti našu demokratiju. Ni danas, ni nikada”.

Nekoliko sati ranije, demokratski kandidat rekao je u predsjedničkom tonu da je siguran u svoju skoru pobjedu: “Molim sve da ostanu mirni. Proces funkcioniše, odbrojavanje je gotovo i znaćemo vrlo brzo”, rekao je u Vilmingtonu.
Ne sumnjamo da ćemo kada se brojanje završi (…) biti proglašeni pobjednicima”, istakao je on.

Donald Tramp je u prvoj postizbornoj noći sam proglasio svoju pobjedu i najavio da će Vrhovni sud intervenisati, izbjegavajući da navede činjenice.

Demokrate smatraju da su žalbe neosnovane, ali one mogu potvrdu rezultata izbora odložiti za više dana ili čak i nedjelja.

Beta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here