Lijek remdesivir, koji se koristi u liječenju koronavirusa već je u upotrebi u Crnoj Gori, i koriste ga Klinički centar i kovid bolnice, saopšteno je Pobjedi iz Montefarma.

Iz ove kompanije kazali su da je 320 doza lijeka vrijednog 110.400 eura isporučeno medicinskim ustanovama prošle sedmice.

Vlada je prošlog mjeseca uz saglasnost Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) obezbijedila sredstva za lijek “remdesivir”, koji se koristi za liječenje građana Crne Gore koji su zaraženi korona virusom, a imaju težu kliničku sliku.

Kako je tada navedeno, cijena “remdesivira” iznosi 345 eura po ampuli (bez PDV-a) i ista je za sve zemlje.

-Na osnovu procjene Kriznog medicinskog štaba, a u odnosu na dnevni broj COVID-19 hospitalizovanih pacijenata, posebno onih sa težom i teškom kliničkom slikom, iskazana je potreba u količini od 320 ampula ‘remdesivira’ na mjesečnom nivou. Imajući u vidu navedeno, za nabavku lijeka na mjesečnom nivou potrebno je obezbijediti 110.400 eura (bez PDV-a) – kazao je nedavno ministar zdravlja Kenan Hrapović.

“Remdesivir” je prvi lijek koji je dobio odobrenje na nivou Evropske unije za liječenje korona virusa. Prema dosadašnjim istraživanjima, remdesivir skraćuje tok liječenja i ima manje nuspojava od drugih ljekova koji su korišćeni u borbi protiv kovida-19.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here