Opština Ulcinj posljednjih se godina suočava sa brojnim finansijskim poteškoćama, ocijenio je predsjednik te Opštine Ljoro Nrekić. Ipak, kako je dodao, uprkos nepovoljnom stanju koje je zatekao dana kada je 2018. sjeo u predsjednički kabinet, njegovo rukovodstvo uspjelo je da izmiri brojne obaveze, ali i da u godini pandemije pokrene rad na nekoliko kapitalnih investicija.

“U Ulcinju smo imali dosta finansijskih problema od kada sam ja došao, pa i ranije. Ovo rukovodstvo je uspjelo, od dana kad je preuzelo vlast, da plati 12 i po miliona eura dugovanja, uzimajući u obzir i 6,5 miliona blokade. Taj iznos je ekvivalent budžetu i po Opštine”, istakao je Nrekić.

Posebno je ponosan na to što su uspjeli da izdejstvuju da radnici u lokalnoj samoupravi ne trpe zbog loše finansijske situacije.

“Naravno, tu su i neke kapitalne investicije koje smo krenuli da radimo, i uspješno ih završili”, dodao je Nrekić.

Upravo jedna od glavnih kapitalnih investicija obuhvata projekat rekonstrukcije vodovodne kao i kanalizacione mreže. To bi, kako je naglasio, umnogome riješilo i problem Port Milene, nekadašnje prirodne lagune i simbola Ulcinja. Zagađenost bi se, naime, smanjila za čak 60 odsto.

“Danas imamo sastanak u vezi Vodovoda i kanalizacije – tender je pri kraju. Ja sam obezbijedio sredstva koja su potrebna za eksproprijaciju zemljišta. Od Ministarstva imamo 83.000 eura za te svrhe, međutim, radnici koji rade na tim poslovima malo kasne. Zato danas imamo jedan sastanak kako bismo ubrzali taj proces, da bi što prije došlo do potpisivanja ugovora sa firmom koja je najpovoljnija”, naveo je predsjednik Opštine.

Nrekić je izrazio nadu da će se ugovor potpisati već u januaru.

“To je kapitalna investicija u vrijednosti od 20 miliona eura. Radovi na kanalizaciji za četiri naselja su u toku, i uveliko se odvijaju, i nadam se brzom završetku oba projekta”, dodao je Nrekić.

Nezavidnu finansijsku situaciju dodatno je usložila pandemija, koja je i jedan od uzoraka kašnjenja kada je posrijedi prijekat izgradnje Akva parka, najvećeg u regionu.

“Što se tiče Akva parka, tu postoji garancija do 150.000 eura, čim istekne ugovor ta sredstva mogu biti naša. Međutim, mi to ne želimo, naš cilj je da investitor dođe i završi Akva park”, poručio je Nrekić.

Dvije i po godine Nrekićevog mandata obilježile su, između ostalog, i investicije u Centar za kulturu, otvaranje nove škole u Sukobinu, i izgradnja stambenog objekta za porodice u socijalnoj potrebi u naselju Pinješ.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here