Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povodom 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta upriličio je prijem za djecu – zlatne savjetnike: Milicu Radulović, Selmu Drini i Jakšu Labovića i predstavnike institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Snežanu Mijušković, zamjenicu zaštitnika za prava djeteta i Dušku Šljivančanin, savjetnicu, i razgovarao sa njima o ostvarivanju prava na obrazovanje u uslovima pandemije.

Đukanović je kazao zadovoljstvo prilikom da se ponovo sretne sa djecom-zlatnim savjetnicima ombudsmana, nakon prošlogodišnjeg uspješnog razgovora na Cetinju i čestitao Međunarodni dan djeteta sa željom da se njihova prava i dalje afirmišu i unapređuju.

“Epidemija Covid 19 koja je pogodila čitav svijet, posebne utiče na najranjivije, a to je i najmlađa populacija, zato je dodatno važna uloga države da u ovim vremenima odgovori potrebama djece sa pojačanim senzibilitetom i odgovornošću”, rekao je predsjednik Crne Gore.

Zlatne savjetnike posebno je interesovala bolja organizacija nastave u uslovima pandemije, njeni efekti i posljedice, dostupnost tehničkih i informacionih uslova i položaj djece iz ranjivih kategorija društva.

“Oni su istakli da je uprkos velikom trudu ministarstva, škola, nastavnika i roditelja, organizacija nastave direktno uslovljena materijalnim stanjem porodice, brojem djece u jednoj familiji, te da nijesu svima jednako dostupni računari, internet konekcija i đački prevoz. U novim okolnostima, pristup obrazovanju je otežan, a to je stub i djetinjstva i obrazovanja, poručili su predstavnici te populacije uz molbu Predsjedniku da snagom svog autoriteta utiče da se situacija popravi do sledećeg polugodišta”, saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

Predsjednik je naglasio da se krize poput ove, iako se kroz istoriju ponavljaju, dešavaju rijetko i da je ova bacila na koljena i svjetsku nauku, politiku, ekonomiju i medicinsku struku.

“Tu realnost moramo razumjeti i kada je u pitanju obrazovanje i naša očekivanja, ali i pronaći optimalan model organizacije kako bi se obezbijedio najbolji mogući kvalitet za najvažnije pitanje crnogorskog društva”, kazao je Đukanović.

Neophodno je, naglasio je pedsjednik, učiniti dodatne napore i da se u saradnji svih aktera vlasti i društva unaprijede modeli i dođe do rješenja koja će život djece u školi i van škole činiti lakšim.

Na toj liniji uputiće inicijativu nadležnima da se razmotre modeli i fizičko prisustvo nastavi obezbijedi svuda gdje je to moguće.

Takođe, da se svi mobilni operateri uz podršku i učešće države još više uključe i pokazujući društvenu odgovornost, pomognu djeci i njihovim porodicama u obezbjeđivanju internet konekcije i opreme neophodne za praćenje nastavnih programa. Ukazao je i na potrebu dodatne pažnje za sve ranjive kategorije populacije, kako bi još brže išli ka društvu jednakih šansi.

Predsjednik je poručio da svi zajedno moramo uložiti napore da ova godina, koja je po mnogo čemu specifična i izazovna, ne bude izgubljena, da iz nje izvučemo maksimum i upijemo što više znanja je moguće.

Zlatni savjetnici ombudsmana su pozdravili otvorenost i spremnost predsjednika da kroz neposredan susret i razgovor sa njima stvara, kako su kazali, lijepu tradiciju, i da ih hrabri da se njihovi problemi čuju i rješavaju.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here