Ministar odbrane Predrag Bošković učestvovao je putem video konferencije na sastanku država učesnica u borbenoj grupi u Letoniji, u okviru ojačanog prisustva NATO na istočnim granicama (enhanced Forward Presence – eFP). Ministri su tom prilikom upoznati sa statusom snaga u okviru borbene grupe eFP u Letoniji, koje, i pored uticaja pandemije COVID-19, uspješno realizuju sve planirane zadatke u cilju očuvanja bezbjednosti na istočnim granicama saveza, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

“Naglašeno je da su svi pripadnici nacionalnih oružanih snaga raspoređenih u okviru eFP bezbjedni i na potrebnom nivou operativne spremnosti, kao i da se preduzimaju sve neophodne mjere u cilju sprječavanja širenja virusa. Ministri su istakli da je COVID-19 kriza pokazala jedinstvo i otpornost svih saveznica koje su, kroz upućivanje pomoći, pokazale solidarnost i posvećenost očuvanju zajedničkih vrijednosti. Govoreći o budućim oblicima saradnje, ministri su potvrdili spremnost da nastave sa pružanjem doprinosa ojačanom prisustvu na istoku, kao i da se tokom decembra očekuje upućivanje naredne rotacije”, dodaje se u saopštenju.

Bošković je podsjetio da je Crna Gora u junu uputila odjeljenje artiljerijskih izviđača u Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji i tom prilikom istakao da naša zemlja nastavlja da pruža aktivan doprinos jačanju sveukupnog odvraćanja i odbrane Alijanse.

On je naveo da će se sa takvom praksom nastaviti, budući da je u toku priprema pete rotacije koja će u okviru eFP biti raspoređena u decembru. Takođe, ministar je naglasio da je NATO još jednom pokazao da je sposoban da se uspješno prilagođava novonastalim bezbjednosnim izazovima i pruži adekvatan odgovor.

“NATO ojačano prisustvo na istoku uspostavljeno je u junu 2017. godine u Letoniji, Litvaniji, Estoniji i Poljskoj kao važna komponenta odvraćanja i odbrane na istočnim granicama Alijanse. Prepoznajući značaj kolektivne odbrane, Crna Gora je u decembru 2018. godine uputila prvo pješadijsko izviđačko odjeljenje u okviru borbene”, zaključuje se u saopštenju.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here