Internista pulmolog Nena Milačić ocijenila je alarmantnom epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, upozoravajući da ljekarski kadar neće moći da se izbori sa izazovima u vremenu epidemije ukoliko se ona bude zahuktala.

U Jutarnjem programu TVCG kazala je da je zdravstvenim radnicima tokom radnog dana, a naročito tokom dežurstava, veoma teško, jer se susrijeću sa situacijom da primaju veliki broj vrlo teških pacijenata, a kiseonička mjesta su ograničena.

“Situacija jeste alarmantna, jeste loša, ali nijesmo jedini koji kroz ovo prolaze. Bitno je da smo svjesni toga u svakom momentu i da ne ostavljamo to po strani. Korona postoji svuda oko nas, negdje daje težu, a negdje lakšu kliničku sliku, zbog čega je važno adekvatno ponašanje”, rekla je Milačić.

Obolijevaju, upozorava, i ljudi mlađe životne dobe, sa nerijetko i fatalnim ishodom.

“Previše je pacijenata na Odjeljenju pulmologije Interne klinike. Nikad se do sada nijesmo nalazili u ovakvoj situaciji. Imamo više od 30 pacijenata na odjeljenju. Situacija je vrlo teška, jer sam kadar ne može da izađe na kraj sa tim ako krene da se zahuktava, a smatram da hoće, ne budu li se poštovale mjere, i ako građani ne shvate ozbiljnost situacije”, istakla je ona.

Na Odjeljenju pulmologije, kako je rekla, nemaju nijednog pacijenta s blagom kliničkom slikom.

“Mi nijesmo više u mogućnosti da primamo lakše kliničke slike. To se rješava ili u kućnim uslovima ili na Infektivnoj klinici, mada i tamo sada ima dosta pacijenata. Najteži pacijenti su oni koji su na mehaničkoj ventilaciji, koji nemaju svoje disanje i koji uz sve to razvijaju neke druge stvari vezano za kliničku sliku, koje životno ugrožavaju stanje pacijenata”, rekla je ona.

RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here