Evropska komisija je upoznata sa incidentima koji su bili usmjereni na muslimansku zajednicu u Crnoj Gori i očekujemo temeljnu istragu o ovim slučajevima – naveo je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Poslanici EP lhan Kjučuk i Irena Joveva pitali su Varheljija da li je Komisija upoznata sa antimuslimanskom retorikom u Crnoj Gori i napadima na muslimansku zajednicu koji su uslijedili nakon izbora.

– Šta će EK učiniti da zaštiti interese, slobode i sigurnost svih u Crnoj Gori – naveli su oni u pitanju.

Varhelji je naveo da se od Crne Gore, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, efikasnu zaštitu pripadnika nacionalnih i vjerskih manjina, što je u skladu sa ispunjavanjem mjerila za poglavlja 23.

“Komisija je upoznata sa incidentima koji su bili usmjereni na muslimansku zajednicu uoči i nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine. Očekujemo temeljnu istragu i pravno sankcionisanje, za sve napade i sva nasilja. Vladavina prava je jedna od osnovnih vrijednosti EU i kao takva, presudni element procesa pristupanja EU, koji određuje ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju EU”, naveo je Varhelji.

Prema mjerilima iz poglavlja 23, Crna Gora, dodao je on, mora ispuniti, između ostalog, i određenu mjeru koja se odnosi na jačanje efikasne primjene i sprovođenja ljudskih prava i usklađivanje svog pravnog okvira sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima ljudskih prava.

“To takođe uključuje efikasnu zaštitu manjina i slobodu vjeroispovesti”, zaključio je Varhelji.

pobjeda.me

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here