NVO “Udruženje ugostitelja Podgorice” reagovalo je na jutrošnju izjavu direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugoše, koji je najavio zatvaranje kao u martu ukoliko ne dođe do pada broja oboljelih. Oni smatraju da je Mugoša, po ko zna koji put, kao glavne krivce za širenje koronavirusa označio ugostiteljske objekte.

“Uz dužno poštovanje dr Mugoši, njegovoj stručnosti i naučnom radu, ovakav pristup i odnos prema ugostiteljima počinje da zvuči kao “pokvarena ploča”, ponajviše zbog toga što nema utemeljenja u stanju “na terenu”. Udruženje ugostitelja Podgorice se ovim putem, kao i mnogo puta do sada, ograđuje od postupanja onih ugostitelja koji ne poštuju mjere NKT-a. Međutim, takvih primjera je izuzetno malo, na nivou slučajnosti”, piše u saopštenju Udruženja.

To što, kako navode, nekoliko ugostitelja na određeni način krši mjere, nije razlog da se cijela jedna grana privrede guši te da se prijeti njenim zatvaranjem.

“Nadležni organi, prije svega inspekcijske službe, imaju čitav set mogućnosti da te izuzetke sankcionišu u skladu sa zakonskom procedurom i svojim nadležnostima. Takva reakcija od pomenutih organa izostaje sa jedne strane, a sa druge strane se višemjesečni napori ugostitelja i njihov nemjerljiv doprinos poštovanju mjera NKT-a i poboljšanju zdravstvene situacije u državi, marginalizuje i prenebregava”, navode u saopštenju.

Oni su pozvali Mugošu, koji je izjavio da posjeduje snimke iz restorana, kafića, kafe barova, sa sahrana i svadbenih veselja, da ispuni svoju građansku i profesionalnu dužnost i pomenute snimke dostavi nadležnim inspekcijskim organima na dalje postupanje.

“Na kraju, rad ugostiteljskih objekata je važećim mjerama sveden na apsolutni minimum, naši sugrađani u njima mogu boraviti najkasnije do 18h, mjere socijalne distance se poštuju maksimalno, kao i higijenske mjere, pa je označavanje ugostitelja kao krivaca za pogoršanje epidemiološke situacije u državi u najmanju ruku neprimjereno i neumjesno, a sa stanovišta ugostitelja apsolutno neprihvatljivo. Ako zdravstvena situacija zavisi samo od kafića koji rade do 18h, onda nam je država u velikom problemu”, zaključuje se u saopštenju.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here