Viši sud u Podgorici odobrio je izručenje Nikšićanina Ivana Kontića (30) vlastima u Srbiji, zbog vođenja sudskog postupka za pokušaj ubistva Miljana M., (28) saopštila je CdM-u savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda, Aida Muzurović. Prema njenim riječima, izručenje je odboreno u skraćenoj proceduri.

Kontić se ne može izručiti srpskim vlastima prije pravosnažnosti rješenja kojim je odobrena ekstradicija, a na ovo rješenje postoji pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od tri dana.

Izručenje se prema skraćenoj proceduri može sprovesti nakon pravosnažnosti rješenja Višeg suda. Takođe, u tom slučaju nije neophodna saglasnost ministra pravde.

Podsjetimo, Kontić je odmah nakon hapšenja dao saglasnost da se izručenje obavi po skraćenoj proceduri o čemu je Srbija obaviještena.

On je uhapšen 11. oktobra, a narednog dana određen mu je ekstradicioni pritvor nakon saslušanja kod sudije za istragu.

Njegov branilac, advokat Damir Lekić ranije je kazao za CdM da je Kontić odlučio da prihvati pojednostavljeni postupak izručenja i da se što prije isporuči Srbiji, kako bi u postupku u Višem sudu u Novom Sadu, razjasnio činjenice i okolnosti, koje, kako je rekao, čine upitnim pravnu kvalifikaciju krivičnog djela “ubistvo u pokušaju”.

Podsjetimo, Kontić se sumnjiči za pokušaj ubistva mladića u Novom Sadu, krajem avgusta. Snimak brutalnog prebijanja objavljen je na društvenim mrežama dvadesetak dana kasnije, ali i u medijima širom regiona. Na njemu se vidi kako jedan muškarac sjedi na drugom, koji leži na zemlji, te ga pesnicama udara u glavu. Nasilnik se nije zaustavio u batinjanju ni kada se pretučeni muškarac onesvijestio, nakon čega mu je polomio obje ruke.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here