Trebalo je dosta vremena da se savladaju komplikovani ne samo finansijski nego i tehničko-tehnološki izazovi transformacije zgrade nekadašnjeg Doma Vojske u danas mjesto na kojem će se odvijati vrlo intenzivan kulturni život Crne Gore, posebno u oblasti filmske i muzičke umjetnosti, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon obilježavanja zvaničnog početka rada Muzičkog centra i Crnogorske kionoteke u rekonstruisanom Domu vojske u Podgorici.

Đukanović je izrazio uvjerenje da će rad ovih institucija, ali i ostalih crnogorskih ustanova kulture u narednom periodu dati prepoznatljiv doprinos daljem snaženju svijesti o crnogorskom državnom, nacionalnom i kulturnom identitetu, vodeći računa o multikulturalizmu kao jednom od temeljnih stubova našeg društva.

Podsjetio je i da je prethodnih godina intenzivno rađeno na obnovi objekata kulture u cijeloj Crnoj Gori.

“Vjerujem da smo stvorili kvalitetan temelj i da će to predstavljati unaprijeđenu platformu za dalje djelovanje crnogorske državne politike i crnogorskih kulturnih institucija na unapređenju kulturne ponude savremene Crne Gore i stvaranju uslova za njenu kvalitetniju prepoznatljivost na tržištu ujedinjene Evrope”, kazao je Đukanović.

Ozvaničavajući početak rada Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke u novoj zgradi, ministar kulture Aleksandar Bogdanović napomenuo je da danas dvije važne nacionalne ustanove kulture, nakon dugogodišnjeg podstanarskog života, nastavljaju da funkcionišu u sopstvenom prostoru, opremljenom savremenom tehnikom i urađenom prema standardima muzičke i kinotečke djelatnosti.

“Nešto više od decenije nakon osnivanja, Muzički centar se snažnim zamahom razvija i formira u ozbiljnu instituciju koja kroz djelatnost Crnogorskog simfonijskog orkestra stremi ka visokim produkcijskim i izvođačkim standardima.

Za očekivati je da će tehničko-prostorni uslovi ovog zdanja te ambicije podići na još veći nivo i da će ga njegove aktivnosti i izuzetna ambijentalna pozicioniranost učiniti jednom od najvažnijih tačaka na kulturnoj mapi i glavnog grada i Crne Gore.

Tim prije što je pored Muzičkog centra u ovom amblematičnom zdanju najzad adekvatan prostor našla i Crnogorska kinoteka. Zahvaljujući tome, riješen je još jedan od naših prioritetnih zadataka u segmentu čuvanja, proučavanja, prezentacije i daljeg unapređenja filmske umjetnosti u našoj zemlji”, naglasio je ministar Bogdanović.

Izrazio je uvjerenje da će novi uslovi u rekonstruisanom Domu vojske biti i novi podsticaj za buduću kontinuiranu prezentaciju domaće i inostrane kinematografske baštine kojom Crnogorska kinoteka raspolaže.

Takođe, napomenuo je da će ovaj prostor biti na raspolaganju i Filmskom centru Crne Gore da svoje projekcije organizuje u optimalnim uslovima novog doma muzike i filma.

“Useljenjem u novi objekat proširuju se infrastrukturni i organizacioni kapaciteti ovih institucija kulture, čime se otvaraju brojne mogućnosti za programske i izvođačko-koncepcijske inovacije. Zato sam siguran da će ukupna djelatnost ovih ustanova biti dodatni zamajac za našu intenzivniju integraciju u evropski kulturni prostor”, ocijenio je Bogdanović.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da je današnjim početkom rada Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke u novom prostoru, poslata poruka da crnogorska kultura traje i da će trajati, uprkos teškom vremenu krize, odnosno onda kada se otvoreno nasrće na crnogorski kulturni identitet i pokušava osporiti sve ono vrijedno što smo ostvarili kao društvo unazad decenijama i vjekovima.

“Naša država i naš Glavni grad danas su dobili jedan velelepni objekat, budući dom važnih institucija kulture, ali i mjesto prepoznavanja Podgorice. Na taj način činimo snažan iskorak u pravcu dalje kulturne i društvene emancipacije”, ocijenio je gradonačelnik Vuković.

Uz poštovanje epidemioloških mjera, Gudački ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra u Velikoj sali Muzičkog centra danas je izveo dva stava iz kompozicije Antičke arije i igre broj 3, Otorina Respigija, a u Kamernoj sali Kvintet limenih duvača svirao je dva stava iz Američke svite Enrikea Krespa.

Početak rada u novom prostoru Crnogorska kinoteka obilježila je projekcijom filmskog žurnala “Obnova Crnogorske kraljevine 1910. godine”.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here