Izgradnja šestosjedne isklopive žičare na novom planinskom centru Štedim na Hajli, na području rožajske opštine, teče planiranom dinamikom, a do danas su postavljeni početna stanica i pet od predviđenih 12 nosećih stubova, saopšteno je iz Uprave javnih radova.

Izvođač radova, sarajevsko predzeće “Strucon”, planira da narednih dana montira i šesti stub, a radovi će trajati sve dok to budu dozvoljavale vremenske prilike.

“Riječ je o projektu koji Uprava javnih radova i Vlada Crne Gore realizuju po principu “projektuj i izgradi”, ukupne ugovorene vrijednosti devet miliona eura. Ukoliko ne dođe do otežavajućih okolnosti, očekuje se da radovi budu završeni početkom 2022. godine”, navodi se u saaopštenju.

Početna stanica žičare, kako su kazali, nalazi se na nadmorskoj visini od 1.738 metara, a krajnja na 2.119 metara. Njena dužina je blizu 1,4 kilometra, vrijeme vožnje je pet minuta, a planiranih 70 korpi ima kapacitet 2.600 skijaša na sat.

“Uprava javnih radova već nekoliko mjeseci realizuje i zahtjevan posao izgradnje pristupne saobraćajnice od Rožaja do lokaliteta Štedim, na kojem će se nalaziti bazna stanica, u dužini od 7,2 kilometra. Najveći dio puta je već asfaltiran, a u toku je izgradnja mosta na Kaluđerskom lazu i priprema za asfaltiranje dijela saobraćajnice koji se spaja sa mostom.

Planinski vrhovi Hajle prepoznati su kao atraktivna turistička destinacija, čijom će valorizacijom Rožaje postati novi centar zimskog turizma. Procijenjena vrijednost objekata i radova u okviru ovog kompleksa je 18 miliona eura”, zaključuje se u saopštenju Uprave javnih radova.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here