Bašte podgoričkih lokala danas su bile gotovo pune, nakon što je Nacionalno koordinaciono tijelo dozvolilo rad ugostiteljskih objekata od sedam do 20 časova. Međutim, primjetno je da se u pojedinim lokalima ne poštuju mjere.

Novim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela koje su danas stupile na snagu nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno je na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od 5 godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ostalih propisanih mjera.

Restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti, osim za goste koji su smješteni u hotelu, obavezni su da odrede osobu koja je odgovorna za poštovanje i kontrolu propisanih mjera u objektu.

Takođe, na ulazu u objekat / izlazu iz objekta na vidnom mjestu moraju istaći obavještenje o propisanim privremenim mjerama prevencije i suzbijanja novog koronavirusa, sa uputstvima za njihovu primjenu, kao i kontakt podatke lica (ime, prezime, broj telefona i adresa elektronske pošte lica odgovornog za poštovanje i kontrolu propisanih mjera). Obavezni su i da obezbijede dezinfekciju ruku na ulazu/izlazu iz objekta.

Svi zaposleni i gosti su u obavezi da nose zaštitne maske tokom boravka u ugostiteljskom objektu (unutar objekta i na terasi/bašti), osim tokom neposrednog konzumiranja pića, nakon čega se maska odmah vraća na lice, a tokom konzumiranja hrane maska se vraća na lice odmah nakon završetka obroka.

Takođe, na svim stlovima, prema upustvima NKT-a, trebaju da stoje sredstva za dezinfekciju (gel za dezinfekciju ili vlažne alkoholne maramice).

Unutar objekta stolovi moraju biti odvojeni prozirnim pleksiglas pločama/panelima ili drugim neprozirnim materijalom pogodnim za dezinfekciju, visine 170 cm.

Na terasi/bašti ugostiteljskog objekta razmak između stolova mora da bude najmanje dva metra, a za stolom sjede najviše četiri gosta unutar i na terasi/bašti ugostiteljskog objekta, tako da rastojanje između njih mora da bude najmanje dva metra, mjereno u svim pravcima.

Zabranjeno je samousluživanje, stajanje i zadržavanje ispred šanka i visokih stolova namjenjenih za stajanje.

Takođe, obavezno je redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i slično, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

U ugostiteljskom objektu (unutar objekta i na terasi/bašti) treba da se obezbijede obilježena mjesta za higijensko odlaganje otpada.

Maloljetnim osobama zabranjen je boravak u ugostiteljskim objektima bez prisustva roditelja.

Pjevači i muzičari – članovi benda/orkestra dužni su da poštuju međusobnu fizičku udaljenost od najmanje 2dva metra, kao i da prilikom izvođenja zabavno-muzičkog programa nose zaštitne maske, osim pjevača i muzičara koji sviraju duvačke muzičke instrumente.

Takođe, dužni su da obezbijede fizičku udaljenost između gostiju s jedne i pjevača i muzičara – članova benda/orkestra sa druge od najmanje četiri metra, a ako to nije moguće, da odvoje goste i muzičare prozirnim pleksiglas pločama/panelima visine najmanje dva metra.

Zabranjen je rad noćnih klubova / barova i diskoteka. Zabranjeno je igranje i ples.

Mjera se primjenjuje do 1. decembra, s tim što primjena može biti produžena.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here