Dolaskom u Crnu Goru na sahranu mitropolitu Amfilohiju, sprski predsjednik napravio je grešku, ocjenjuje analitičar iz Beograda Dušan Janjić za Antenu M.

Ta greška Vučića, kako smatra naš sagovornik mogla bi proizvesti neke dublje promjene u smislu ponovnog pooštravanja odnosa između SPC i sprskog predsjednika.

Bez obzira na to što nije bilo zvaničnog dijela posjete, prva stvar koja je izostala kod dolaska predsjednika Aleksandra Vučića u Crnu Goru je to što nije bilo ni zvaničnog obavještanja državi u kojoj dolazi, kaže Janjić za Antenu M.

Prema informacija iz Srbije, Vučića je na sahranu mitropolitu Amfilohiju, pozvao sprski patrijarh Irinej, a da li je MCP SPC tek će se znati, kaže Janjić.

A da li je onakva posjeta Vučića bila primjerena jednoj suverenoj državi kakva je Crna Gora, Janjić odgovara:

“S obzirom na to da je bio lični čin, i s obzirom da je događaj koji je dolaskom političara bio politički, to je vrlo osjetljivo pitanje i za procjenu je. Vidjeli smo da je Đukanović procijenio da se na pojavi na sahrani. Vučić je procijenio da se pojavi, i to samo po sebi izaziva različite političke komentare”, kaže Janjić.

Analizirajuću posjetu, Janjić navodi da je Vučić posjetio je Srpsku kuću gdje je održao pres konferenciju, te da nije dobio ni priliku koja se pominjala u Srbiji da govori na sahrani mitropolita Amfilohija.

Kada se sve sabere, prema procjeni našeg sagovornika sprski predsjednik je politički više izgubio no dobio posjetom Crnoj Gori.

“To je jedna od grešaka u političkoj procjeni, njegovog tima, a možda i samog Vučića, a moguće je i da nijesu bili obaviješteni o reakciji vladika. Tako da sve u svemu, sa stanovišta crkve to nije do kraja bilo prihvaćeno, a drugo sa stanovišta javnosti, kada Vlada treba da formiraju oni koji su pretežno vezani za pokojnika, Vučić nije trebalo da dolazi. Ali to se dogodilo, postoje formalni pravni i politički uslovi da Vučić ode, i on je otišao i mislim da je pogriješio”, kaže Janjić.

Ta greška Vučića mogla bi proizvesti neke dublje promjene u smislu ponovnog pooštravanja odnosa između SPC i sprskog predsjednika, smatra Janjić.

“A do Sabora će se to pokazati. Sa druge strane, to će uticati ne samo na javnost u Crnoj Gori, nego i posebno na Evropsku uniju, Berlin, ali i na političare, ali sačekajmo da vidimo dokle će ići te procjene”, kazao je Janjić za Antenu M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here