Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na poziv kopredsjedavajućih predsjednika Vlade Republike Bugarske Bojka Borisova i predsjednika Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, učestvovaće sjutra 10. novembra 2020. na Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, čiji je domaćin Sofija.

Uzimajući u obzir pandemiju izazvanu virusom Covid-19, ovogodišnji Samit će biti održan u online formatu.

Na plenarnoj sesiji: „Nove mogućnosti i izazovi za Berlinski proces: Zajedničko regionalno tržište i Zeleni program za Zapadni Balkan“, kako je najavljeno, učestvovaće šefovi država ili vlada zemalja učesnica Berlinskog procesa i predstavnika međunarodnih i regionalnih organizacija, između ostalih i Savezna kancelarka Njemačke Angela Merkel, predsjednik Francuske Emanuel Makron, visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost, potpredsjednik Evropske komisije Žozef Borelj, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.
Iz kabineta predsjendika podsjećaju da je prvi sastanak Berlinskog procesa održan u Berlinu 2014. godine pod pokroviteljstvom Njemačke, a nakon toga uslijedili su godišnji forumi u Beču, Parizu, Trstu, Londonu i Poznanju, koji je održan prošle godine pod poljskim predsjedavanjem.

RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here