Patrijarh srpski Irinej (90) umro je danas u Beogradu od posljedica koronavirusa. To je na svom Instagram profilu objavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je juče saopšteno, opšte zdravstveno stanje patrijarha Irineja je pogoršano, kao i da je bio pod stalnim nadzorom ljekara.

Vijest da je umro patrijarh Irinej stigla je poslije 15 dana teške borbe sa koronavirusom, koju je poglavar SPC vodio u vojnoj kovid bolnici Karaburma.

Predskednik Srbije Aleksandar Vučić, oprostio se na svom Instagram profilu od patrijarha Irineja.

“Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze”, napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Vučić je ujedno i prvi koji je potvrdio smrt poglavara SPC.
https://www.instagram.com/p/CHzWw3QpvM_/?utm_source=ig_web_copy_link

Parijarh Irinej je 1. novembra prisustvovao sahrani mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, ali je procjena da je zaražen prije te sahrane, jer je u krugu njegovih najbližih saradnika i prije te sahrane registrovan slučaj zaraze koronavirusom.

Irinej je rođen u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku. Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Prije stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane tadašnjeg patrijarha Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here