Situacija u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) trenutno je podnošljiva, ali brojke o novozaraženim na nivou države, koje će se vrlo brzo odraziti i na hospitalni dio, više su nego alarmantne. Čini mi se da nam se bliži vrlo nepovoljna i loša, da ne kažem katastrofalna situacija. To je u Jutarnjem programu Javnog servisa saopštio pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nemanja Radojević.

On smatra da smo vrlo blizu najgorem scenariju o kojem se govorilo na početku epidemije, jer je samo posljednjih dana broj novozaraženih bio oko 500.
“Za očekivati je i narednih dana bude taj trend. Jedini logičan potez je uvođenje restriktivnih mjera”, rekao je Radojević.
Najgori scenario o kojem se govorilo još u martu sa sobom nosi “enormnu opterećnost zdravstvenog sistema, do nivoa koji neće moći da podrži priliv pacijenata.
“Ono što prenebregavamo, da u takvim situacijama, osim što kovid bolnice budu prepunjene, u nekoj situaciji, što je za očekivati i terenske bolnice, privremene bolnice. Onda imamo nemogućnost odgovora zdravstvenog sistema na druga oboljenja. Kad prepunite kapacitete Intenzivne njege i ostalih poluintenzivnih jedinica, onda neko kome je potrebna ta vrsta liječenja, vi ne možete da ga adekvatno opskrbljujete”, istakao je Radojević.
Kapaciteti još nijesu popunjeni
U slučaju kolapsa u KCCG, Radojević kaže da ćemo imati scene koje smo gledali u Italiji: “Imam osjećaj da stanovništvo očekuje da je sistem bezgranično sposoban da odgovori na svaku moguću potrebu”.
Upozorio je na enormno usložnjavanje situacije, ako se hitno ne bude djelovalo.
Radojević kaže da je oko 700 oboljelih dnevno nevjerovatna brojka za Crnu Goru, ističući će rastom broja oboljelih biti i više preminulih.
“Kapaciteti KCCG još uvijek nijesu u potpunosti popunjeni. Ekstenzije se mogu praviti na druga odjeljenja. Ponovo su ukinuti poliklinički pregledi”, podsjetio je Radojević.

Ističe da je ogromna opterećenost ljekarskog kadra u KCCG, jer borba protiv koronavirusa traje mjesecima: “To su jako duge smjene, iscrpljujuće, gledali ste snimke u kojim uslovima rade. Bojim se da i ta kategorija iscrpljenosti medicinskih rada može doprinijeti lošem stanju i to relativno brzo”.
Ispitaćemo je li otac Mitrović napustio kovid sobu
Komentarišući informaciju koja se pojavila u medijima da je sveštenik Dragan Mitrović izašao iz kovid bolesničke sobe, kako bi ispratio posmrtne ostatke mitropolita Amfilohija, Radojević je rekao da je juče formirana komisija koja će ispitati šta se tu zaista desilo.
“Mi ćemo u skladu sa našim nadležnostima pokušati da utvrdimo da li je to tačno, djelimično tačno ili netačno, pri čemu se nećemo miješati u rad drugih nadležnih organa”, rekao je Radojević.
On je saopštio da se na liječenju u najvećoj zdravstvenoj ustanovi trenutno nalaze 53 pacijenta, od čega je 25 u težem stanju.
“11 ih je na određenim vidovima ventilacija i pet pacijenata je na respiratorima”, rekao je Radojević.

rtcg.me

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here