Bivši srpski reprezentativac i legenda Mančester junajteda Nemanja Vidić, oštro je napao Fudbalski savez Srbije nakon što nacionalni tim “orlova” nije uspio da se plasira na prvenstvo Evrope.

Ekipa Ljubiše Tumbakovića je prije sedam dana nakon penala poražena od Škotske u Beogradu.

Vidić se srpskoj javnosti obratio otvorenim saopštenjem.

“Dosta više!

Imam potrebu da kažem ono što mi je na srcu i podijelim svoje razmišljanje sa javnošću.

Ovaj sistem je destruktivan i kratkoročan. Troši fudbalske radnike, pravi fudbalere i trenere za kratku upotrebu, postavlja ljude na funkcije sa sumnjivim namjerama.

Cio sistem radi u interesu menadžera i funkcionera, a ne u interesu fudbala. Dozvoljava ljudima, blago rečeno sa sumnjivim biografijama, da zarađuju ogroman novac. Sistem koji smjenjuje trenera koji se plasira na Svjetsko prvenstvo?!

Fudbaleri i treneri su osuđeni da sarađuju s takvim ljudima, jer su, nažalost, oni ti koji odlučuju o njiohovoj sudbini. Uče djecu da je za put do uspjeha bitno ko je tvoj menadžer, a ko trener, jer kvalitet nije mjerilo, ni fudbalski, a ni ljudski.

Takav način funkcionisanja kreće od mlađih kategorija. Dok igrač dođe u prvi tim on je naučio sve suprotno od onoga što bi trebalo da mu stvara emociju i poštovanje prema dresu koji nosi (sportski i timski duh, fer plej, da najbolji igra…) Tek kada se to bude promijenilo onda će svaki igrač da se bori da igra u takvoj reprezentaciji! Što kaže naš narod: “Kako siješ, tako i žanješ“.

Ovakav sistem traje već dugi niz godina. Kažu, uvijek su igrači i treneri krivi, što je i logično, ali ne što nisu dobri fudbaleri, već loši ljudi, neće da igraju za reprezentaciju. Nijedan trener/selektor nije valjao u posljednjih 20 godina, čak ni kada se plasira na Svjetsko prvenstvo! Ali njihov sistem je i dalje dobar!

Pa iz kog sistema je izašao taj kadar?

Sram vas bilo!

Javljaju se uvijek poslušnici koji kritikuju posljedicu, a ne uzrok problema i tako brane predsjednika i truli sistem od koga sami imaju koristi godinama, a ne pominju “uspjehe“ koje je postigao predsjednik Saveza (neregularnost prvenstv a, nesportski odnosi Zvezde i Partizana, samim tim podjele u društvu, produbio nepovjerenje u srpski fudbal i sudijsku organizaciju, da ne pričam o “uspjesima reprezentacije“).

Sposobni ljudi kod nas u fudbalu su oni koji manipulišu sistemom i zakonom! Samo ih pitajte odakle im novac i kako su ga zaradili!

Dok se to ne promijeni – nema napretka!

Baš me interesuje koji će sljedeći stručnjak da se javi da brani takav sistem,“ napisao je Vidić.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here