Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović kazao je da je bilo puno propusta kada je u pitanju kršenje mjera na sahrani mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija, ali je istakao da su oni posljedica nesvakidašnje situacije i “spontaniteta”.

“Crkvi nijesu trebale instrukcije Nacionalnog koordinacionog tijela da bi se poštovale mjere. Ovo je bila vanredna situacija i bilo je puno propusta, kršenja mjera koje bi nas čuvale od zaraze, ali ti propusti su posljedica nesvakidašnje situacije i spontaniteta. Mi smo zamolili ljude da ne dolaze, ali su došli. Veliki broj ljudi, prijatelji mitropolita došli su iz Crne Gore, zemalja okruženja”, rekao je Perović u emisiji “Načisto” na televiziji Vijesti.

Prema njegovim riječima, okupio se veliki broj ljudi ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja, ali da taj broj nije ni približan onom koji se vezuje npr. za litije.

“Pozivali smo koliko smo mogli da se poštuju mjere i da nije neophodno da svi prisustvuju sahrani. Donosili smo i maske, ali kasnije više nije bilo moguće iskontrolisati situaciju”, naveo je Perović.

Na pitanje što se se u Hramu nijesu poštovale mjere, ako se već situacije ispred tog vjerskog objekta nije mogla iskontrolisati, Perović je ponovio da su javnim pozivima apelovali da se poštuju mjere.

On je saopštio i da se srpski patrijarh Irinej i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, kojima je dijagnostikovan koronavirus, dobro osjećaju.

“Patrijarh Irinej je na bolničkom, a Joanikije na kućnom liječenju. I jedan i drugi se dobro osjećaju, i to je posljedica dešavanja prije sahrane”, rekao je Perović.

Govoreći o ljudima koji su prisustvovali sahrani mitropolita crnogorsko-primoirskog Amfilohija, Perović je rekao da je ponekad ljudima nešto važnije od brige za zdravlje.

On je napravio paralelu sa patriotskim skupom koji je organizovan u Podgorici nakon izbora, navodeći da ni njima nije bilo na prvom mjestu zdravlje, koliko da pokažu ljubav prema državi.

Perović je istakao da on voli Crnu Goru koliko i patriote koje su bile na Trgu nezavisnosti, se ne slaže sa njima da je država ugrožena jer je opozicija pobijedila na izborima.

Na pitanje ko će naslijediti Amfilohija, Perović je rekao da se oni tim pitanjem u Srpskoj pravoslavnoj crkvi nisu bavili.

“Mi u crkvi smatramo da da to nije ni među deste najbitnijih tema. Život crkve ne trpi zbog toga”, kazao je Perović, dodajući da je za jedan od razloga i to što je za administratora MPC-a izabran episkog budilmljansko-nikšićki Joanikije.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here