Ishod izbora u SAD-u sve je bliži raspletu, a u napetoj i tijesnoj trci demokratski kandidat Džo Bajden sve je bliže pobjedi nad aktualnim predsjednikom, republikancem Donaldom Trampom-dijeli ga svega šest elektorskih glasova od pobjede. Međutim, i dalje se čekaju glasovi iz Džordžije, Pensilvanije, Sjeverne Karoline, Arizone i Nevade. Tajna služba, koja je zadužena za sigurnost američkih predsjednika, šalje tim agenata koji će dodatno pojačati mjere sigurnosti oko Bajdena.

Bajden je sinoć poručio da svi glasovi moraju biti prebrojani, a Tramp je sazvao pres u Bijeloj kući u kojoj je još jednom iznio optužbe za izbornu građu, bez konkretnih dokaza za to, i poručio da, “ako se broje samo legalni glasovi on glatko pobjeđuje”.


Tramp je osvojio Floridu i Ohajo, države koje “lome izbore”, Montanu, Ajdaho, Vajoming, Sjevernu i Južnu Dakotu, Kaznas, Oklahomu, Teksas, Indijanu, Tenesi, Aljasku, Južnu Karolinu

Bajden ima prednost u ključnoj državi Arizoni, a pobijedio je u Viskonsinu, Mičigenu, u Mejnu, Ajovi, Vašingtonu, Koloradu, Nju Meksiku, Oregonu, Kaliforniji, Njujork, Nju Hempširu – većinom tradicionalnim “plavim” državama.

7:32 CNN: Trump je noćas održao najneiskreniji govor u četiri godine
Donald Trump noćas je održao najneiskreniji govor u četiri godine predsjedavanja, piše CNN.

“Gledao sam ili čitao transkripte svakog Trumpovog govora od kraja 2016. Katalogizirao sam tisuće i tisuće njegovih lažnih tvrdnji. Nikad ga nisam vidio da laže toliko žestoko i temeljito kao što je to učinio u ovom posljednjem obraćanju u Bijeloj kući”, napisao je CNN-ov Daniel Dale koji je analizirao i ovaj Trumpov govor.

Ustvrdio je kako gotovo ništa što je izrekao Trump nije točno i to potkrijepio kratkim pregledom Trumpovih noćašnjih izjava. > Opširnije

08.14

CNN: Tramp noćas spominjao svoju pobjedu, tri velike TV kuće su prekinule njegov govor

Američki predsjednik Donald Tramp noćas se obratio javnosti iz Bijele kuće. Ponovio je da mu demokrati pokušavaju ukrasti izbore.

Osim toga rekao je da je već premoćno pobijedio u ključnim državama u kojima se još broje glasovi. Čim je to učinio, tri velike američke televizije ABC, MSNBC i CBS prekinule su da prenose njegovo obraćanje.

08.11

CNN: Policija istražuje navodno planiranje napada na kongresni centar Pensilvania u kojem se broje glasovi

Policija istražuje navodno planiranje napada na kongresni centar Pensilvania u Filadelfiji, javlja CNN.

“Policija je dobila informacija o grupi, moguće porodici, koja se automobilom dovezla iz Viržinije kako bi napala kongresni centar”, javlja CNN.

Policija je rekla da su pronašli oružje i da vjeruju kako su pronašli Hamer o kojem su dobili dojavu, prenosi CNN.

Naveli su kako su na prijetnju upozoreni oko 22 sata po lokalnom vremenu u četvrtak.

07:15

Tajna služba šalje Bajdenu zaštitu

Vašington post javlja da je Tajna služba poslala pojačanja u Vilmington, Delaver kako bi zaštitili demokratskog kandidata Džoa Bajdena nakon što je njegova kampanja saopštila da postoji mogućnost da uskoro proglasi pobjedu.

Izvori bliski Bajdenu rekli su listu da bi Bajden već danas mogao da se obrati javnosti iz svog centra u Vilmingtonu.

06.30

Put do pobjede

Bi-Bi-Si je objavio procjenu kakav bi bio put svakog od dvojice kandidata do pobjede. Trampu je neophodno da osvoji Pensilvaniju, plus tri od ove četiri zemlje: Džordžija, Arizona, Nevada i Sjeverna Karolina.

Bajdenov put do pobjede je mnogo lakši: Dovoljno je da osvoji dvije od sljedećih država – Arizona, Nevada, Sjeverna Karolina i Džordžija, ili samo da osvoji Pensilvaniju, i to bi bilo dovoljno da bude predsjednik.

06.05

Razlika od 8.000 glasova

U Džordžiji, koja je izgledalo da će pripasti Trampu, dva kandidata su se prilično približila – Tramp vodi sa 2.488.016 glasova prema 2.446.211 Bajdenovih glasova – manje od 42.000 glasova razlike

Nevada – Bajden vodi 604.251 prema 592.813 glasova – manje od 8.000 glasova razlike

Pensilvanija – Tramp vodi sa 3.285.445 prema 3.262.869 glasova Bajdenu – manje od 23.000 glasova razlike

Arizona – Bajden vodi sa 1.532.082, a Tramp 1.485.010 glasova – oko 47.000 glasova razlike

Sjeverna Karolina – 2.732.120 prrma 2.655.383 glasova – manje od 77.000 glasova razlike

Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here