“Da se ne bi desilo da neki neozbiljni pojedinac ili medij dovede u pitanje vjerodostojnost ili autentičnost posljednje volje i oporuke crnogorskoga mitropolita, moram sačekati ozdravljenje vladike (Srpske pravoslavne crkve) Joanikija, kako bih u njegovom prisustvu i po njegovom blagoslovu, mitropolitovu posljednju volju prezentirao javnosti”, kazao je Pobjedi advokat Dalibor Kavarić.

Advokat Srpske pravoslavne crkve Dalibor Kavarić tvrdi da posjeduje testament koji je ostavio nedavno upokojeni mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije.

“S obzirom na to da je vladika Joanikije pozitivan na korona virus i kako se radi o veoma ozbiljnim zavještajnim činjenicama i nalozima, sa dugoročnim posljedicama, kao i s obzirom na to da se od pojedinih „neimenovanih izvora“ i „pouzdanih saradnika“ nekih medija, dovodi u pitanje da li je svojeručno pismeno koje je nesporno napisao mitropolit Amfilohije zaista testament ili samo neko neobavezujuće pismo ili nalog, kao i iz razloga ozbiljnosti i otklanjanja svake sumnje u ispisane činjenice i naloge koje treba saopštiti, sačekaću ozdravljenje vladike Joanikija”, rekao je on Pobjedi.

Dodao je da je na osnovu njegovog „dosadašnjeg znanja i iskustva, bez ikakve sumnje, sve što je napisano u dokumentu, apsolutno jasno, ozbiljno i obavezujuće, naravno za one koji žele da ispoštuju vladičinu posljednju volju“.

“Naravno, za one koji je ne poštuju i ne žele da je poslušaju, nema prinudnog mehanizma kojim bi ih mogao prinuditi na poštovanje i ispunjenje zavještanja”, kazao je Kavarić.

Ističe da se njegova „misija iscrpljuje u tome da upozna one na koje se testament odnosi“.

“A u domenu je njihove slobodne volje da li će to zaista i ispuniti ili će ga smatrati neobaveznim mitropolitovim pisanjem i odbiti da poslušaju mitropolitov posljednji blagoslov”, zaključio je Kavarić.

Pobjedini izvori tvrde da je navodni testament Amfilohije izdiktirao kontroverznom crnogorskom biznismenu Miodragu Daki Davidoviću, s kojim je bio u bliskim vezama i koji je ktitor Srpske crkve, te da ga je on predao Kavariću.

Advokat, međutim, tu informaciju Pobjedi nije potvrdio, uz poruku da će javnost o svemu biti obaviještena kada dođe vrijeme za to.

U Srpskoj crkvi u Crnoj Gori, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj zvanično još nijesu komentarisali ovu informaciju, ali je više sagovornika iz Mitropolije kategorično odbacilo da testament postoji.

“Ne postoji takav testament. Možda je mitropolit kroz svoje dnevnike, koje je vodio, nešto zapisao. Sve je zapečaćeno i sve će, kada za to dođe vrijeme, komisijski biti pregledano”, rekao je prije nekoliko dana jedan od nezvaničnih sagovornika Pobjede.

Drugi sagovornik iz SPC kazao je da „mitropolit nikako nije mogao da izdiktira ili napiše testament i preda ga Davidoviću tokom liječenja u Kliničkom centru, a da to u crkvi ne znaju, jer je sve vrijeme, 24 sata, uz njega bio monah iz Cetinjskog manastira i nije ga ostavljao samog“.

“Mitropolit jeste pisao dnevnike. Ima li tamo nešto zapisano u vidu nekog zavještanja, to sada niko u crkvi ne zna i neće znati dok se dnevnici ne otpečate”, kazao je on.

Poglavar SPC u Crnoj Gori Amfilohije (Radović) umro je 30. oktobra u Kliničkom centru Crne Gore gdje je bio na liječenju zbog kovida-19.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here