Sjevernokorejski predsjednik Kim Džong Un još nije čestitao izbronu pobjedu novoizabranom američkom predsjedniku Džo Bajdenu, pa se u vašingtonskim krugovima komentariše da “tišina iz Pjongjanga govori više od riječi”.

Bajden svakako nije američki predsjednik po ukusu sjevernokorejskog državnog vrha jer je Tramp bio jedini među američkim predsjednik koji je pristao da se lično susretne sa Kim Džong Unom i time mu obezbijedi izvjesni legitimitet na globalnoj političkoj pozornici, prenio je CNN.

“Mislim da u Pjongjangu nisu zadovoljni što je Tramp izgubio izbore. On je za njih bio veoma značajan svjetski državnik jer se lider Sjeverne Koreje s njima sastajao tri puta. Američki predsjednik bez presedana, jer je pristao na susrete bez presedana”, ocijenio je ambasador Džosef Jun, specijalni američki predstavnik za sjevernokorejsku politiku u administracijama Baraka Obame i Donalda Trampa.
Pored ličnih susreta, Tramp i Kim razmijenili su i veliki broj zvaničnih pisama koje je Tramp nazivao “ljubavna pisma”, dok je, istovremeno, Džo Bajden bio brutalno kritičan zbog odnosa Trampa i Kima koji su, kako je ocijenio, oslabili američke sankcije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here