VLASNICI OBJEKATA I LJUBITELJI REČNOG OSTRVA U ULCINJU PROTESTOVALI ZBOG NESTAJANJA PJESKOVITE OBALE, NADLEŽNIMA PORUČILI

Udruženje vlasnika objekata na rijeci Bojani, grupa građana i ljubitelja Ade Bojane održali su juče novi protestni skup kako bi upozorili na katastrofalno stanje u koje je dovedena obala ovog rečnog ostrva, piše Dan.

Oni su čamcima simbolično opkolili pumpu koja na rijeci vadi pijesak iz korita i zatražili hitno obustavljanje tog posla dok se ne utvrdi uticaj na nestajanje plaža i eventualna šteta na biodiverzitet.

Protest na rijeci trajao je oko pola sata, a iz čamaca su istaknuti brojni transparetni sa porukama: „Stop vađenju pijeska! Gradite lukobran!”, „Vratite pijesak na plažu”, „Gasite mašinu”, „Nećemo Saharu na Adi Bojani”, „Nema prodaje pijeska”, „Ada Bojana u srcu”.

Predstavnik Udruženja vlasnika objekata na rijeci Bojani Saša Čapunović kazao je da su mještani i svi ljubitelji rijeke prinuđeni dareaguju jer od prošlog okupljanja niko nije reagovao.

“Tražimo da vidimo koja je to adresa na koju treba da se obratimo da bi se ta mašina više zaustavila. Iz sata u sat šteta je sve veća, a svakog dana neko drvo nestane i jako je ozbiljna situacija. Okupljanja ćemo nastaviti dok neko ne reaguje”, poručio je Čapunović.

Na protestu su učestvovali i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, predsjednik ulcinjskog Odbora URA Omer Bajraktari i bivši odbornik u SO Ilir Harasani.

“Kao stranka koja je zastupljena u lokalnom parlamentu i kao stranka zelene profilacije odlučili smo da danas budemo sa građanima i podržimo njihove zahtjeve, te ponovo ukažemo na problem koji prijeti jednom od najvećih resursa Crnogorskog primorja. Mi smo i prije reagovali i rekli da je ovo razvojni resurs za našu opštinu, ali još jedan resurs u nizu kome prijeti uništenje. To je slučaj i sa Solanom i Valdanosom”, kazao je Bajraktari.

Dodaje da je radnjama koje je preduzela Vlada Crne Gore, preko Ministarstva poljoprivrede – Uprave za vode i JP Morsko dobro, ona na neki način postala aktivni učesnik u uništenju Ade Bojane.

“To vidimo i danas na licu mjesta. Tim institucijama uputili smo javno više pitanja na koje nisu odgovorili. Zašto se pijesak ne upotrijebi da se plaže saniraju? Ima li studija izvodljiviosti po kojoj se radi? Koliko je ovo koštalo i gdje ide pijesak? Sve ovo miriše na korupciju”, istakao je Bajraktari.

Izvađene velike količine pijeska, a samo nali dio vraćen na plažu

Ribar Ivo Knežević kazao je da su u protekle dvije godine velike količine pijeska izvađene iz rijeke Bojane, a da je tek mali dio vraćen na plažu, sa koje je opet završio u moru.

“Nisam stručnjak ali treba reagovati hitno i uključiti stručnjake kako da se ovo stanje ublaži i zaustavi. Pijesak nestaje i na Maloj plaži, gdje niko nije kopao pa je plaža manja za pedesetak metara. Mišljenja sam da pijesak odmah treba vratiti na obalu i to cijevima kako bi opstao”, kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima, izvođač radova Cijevna komerc već duže vrijeme pijesak vadi samo na jednom mjestu a to je, kako je rekao, kao kada se dijete igra u pijesku kopajući rupu a pijesak se vraća i zatrpava je.

“Očigledno je da treba nešto promijeniti ali i nastaviti oprezno čistiti korito rijeke, ne ugrožavajući ušće. Jer ako se ode preduboko, proširiće se ušće, a onda će objekti na obalama rijeke biti u opasnoti. Zimi na velikom jugu talasi visine dva metra ulaze u rijeku. Mi ribari to znamo jer smo stalno na rijeci i moru”, kaže Knežević.

Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here