lnstitut za javno zdravlje Crne Gore večeras je predložio, a Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti prihvatilo, izmjene і dopune odgovarajućih naredbi za sprečavanje širenja koronavirusa. U opštinama u kojima stopa kumulativne incidencije pređe 800 na 100.000 stanovnika biće zabranjene aktivnosti u teretanama, fitnes centrima, sportskim salama (“balonima”) za rekreaciju, drugim zatvorenim objektima tog tipa, kao i u dječjim igraonicama.

Kako ističu u Vladi, mjera se ne odnosi na profesionalne sportiste koji se redovno podvrgavaju testiranjima.

“Naglo povećano širenja virusa u pojedinim opštinama, prema jasnim stavovima struke, moguće je zaustaviti samo restriktivnim mjerama. Takve mjere su, kao što smo vidjeli, dale rezultate u Nikšiću, Beranama, Andrijevici i Pljevljima”, poručuju iz Vlade.

Podsjećaju na važeće mjere kojima je:

Nošenje zaštitnih maski obavezno na otvorenom i u zatvorenom na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od 5 godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima.
Svako privredno društvo i preduzetnik koji se bave trgovinom na malo (marketi, supermarketi, hipermarketi, tržni centri i sl.), uključujući i zelene pijace, obavezno je da odredi jedno ili više lica odgovorna da kontrolišu da li građani/korisnici usluga prilikom ulaska u ove objekte nose zaštitne maske i u objektima poštuju mjeru minimalne međusobne fizičke udaljenosti.

“NKT iskazuje puno razumijevanje za brojna reagovanja i inicijative zaposlenih i privrednika, koji su pretrpjeli mnoga odricanja i čija je egzistencija teško pogođena restriktivnim mjerama”, naglasili su.

Zbog toga je NKT preporučilo Vladi da razmotri mogućnost povećanja iznosa subvencija za zaposlene u djelatnostima koje su pogođene restrikcijama.

“Takođe je Vladi i lokalnim samoupravama predloženo da razmotre mogućnost dodatnih olakšica za ove djelatnosti, sa ciljem njihove održivosti i očuvanja radnih mjesta. Naš zdravstveni sistem je uspješno odolijevao i još uvijek odolijeva svim izazovima. Svjedočimo kontinuiranim naporima Kriznog medicinskog štaba, ogromnim naporima i posvećenosti ljekara, epidemiologa, medicinskog osoblja i vanrednih napora zaposlenih u laboratorijama IJZ”, dodaju u Vladi.

Kako ističu, naglo širenje pandemije u drugom talasu, dodatno potvrđuje stavove Svjetske zdravstvene organizacije da je javno zdravlje više od medicine i nauke i veće je od bilo kojeg pojedinca.

“Zbog toga pozivamo sve političke subjekte, civilni sektor, medije da doprinesu ovoj zajedničkoj borbi. Takođe, pozivamo sve nadležne organe da efikasno, odgovorno i bez izuzetka preduzmu sve kako bi u najkraćem roku postigli rezultate. Pandemija neće nestati sama od sebe – moramo je pobijediti, a to možemo samo uz puno zajedništvo i solidarnost cijelog društva”, poručuju iz Vlade.

<<Podsjećamo, prije dva dana je Institut za javno zdravlja objavio da će u Podgorici, na Cetinju, u Budvi i Ulcinju od petka biti zabranjen rad ugostiteljskih objekata, kao i kućna okupljanja, jer je u tim opštinama stopa kumulativne incidencije prešla 800 na 100.000 stanovnika. U takvim slučajevima je privremeno obustavljana i nastava i škole su prelazile na sistem učenja na daljinu.

Institut će sjutra objaviti novu listu, nakon čega će, kako su ranije najavili, obavijestiti javnost o daljim koracima.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here