Pooštrene su mjere za više gradova- Podgorica, Cetinje, Budva, Ulcinj prelaze u grupu 3, što znači da se u tim opštinama zabranjuje rad ugostiteljskim objektima i okupljanje u objektima stanovanja osobama koje nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

S primjenom mjera će se započeti u petak, 6. novembra, u ponoć, a implementacija ne treba biti kraća od 14 dana, saopšteno je iz IJZ.

“Eksponencijalni rast broja novooboljelih koji je stigao kao posljedica nepoštovanja mjera I masovnih okupljanja u prethodnim danima, zahtijevao je da Institut za javno zdravlje danas izvrši raniju procjenu vrijednosti stopa kumulativne incidencije (broja novih slučajeva infekcije registrovanih tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine).

Metodologijom koja podrazumijeva “sistem semafora”, predviđeno je da će stope incidencije i listu opština utvrđivati Institut na osnovu broja novoregistrovanih slučajeva u 14-dnevnom periodu”, saopšteno je iz IJZ.

Važno je, kako navode istaći da je ostavljena metodološka mogućnost da se procjena vrši i ranije, posebno kada obolijevanje ukazuje na ozbiljno pogoršanje epidemiološke situacije, kao što je to trenutno i slučaj u Crnoj Gori.

“Ranija procjena vrijednosti stopa kumulativne incidencije uzela je u obzir sve slučajeve infekcije registrovane u periodu između 21. oktobra u 00:00 časova zaključno sa 3. novembrom u ponoć”.

Samim tim, zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije, tokom narednih 14 dana doći će do implementacije strožijih mjera u sljedećim opštinama:

Podgorica: prelazi u grupu 3
Cetinje: prelazi u grupu 3
Budva: prelazi u grupu 3
Ulcinj: prelazi u grupu 3
Bar: prelazi u grupu 2
Berane: prelazi u grupu 2
Nikšić: prelazi u grupu 2
Mojkovac: prelazi u grupu 2
Kotor: prelazi u grupu 2
Bijelo Polje: prelazi u grupu 2
Pljevlja: prelazi u grupu 2
Andrijevica: prelazi u grupu 2

“Kako bi se održao ritam praćenja situacije na terenu i pratio efekat implementacije mjera, Institut će nastaviti sa redovnim objavljivanjem 14-dnevnih opštinskih stopa incidencije subotom prije podne. Nova procjena će biti izvršena u subotu, 7. novembra, nakon čega ćemo obavijestiti javnost o daljim koracima.

Koristimo priliku da naglasimo da Institut predlaže mjere koje su najboljem interesu crnogorskih građana i njihovog zdravlja. Izuzetno smo svjesni i ostalih implikacija koje mjere mogu imati po naše društvo, ali ne treba zaboraviti da je njihova primjena direktno uslovljena stepenom poštovanja onoga što su zvanične preporuke svih ovih mjeseci”, saopšteno je iz IJZ.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here