Predsjednik Građanskog demokratskog foruma Srbije (GDF) Zoran Vuletić ocijenio je danas da je ponašanje Srbije prema Crnoj Gori još jedan dokaz da je režim Aleksandra Vučića ključni faktor nestabilnosti u regionu.

“Svojim hitnim noćnim sastancima i stvaranjem atmosfere neizvesnosti i tenzije, Aleksandar Vučić je još jednom potvrdio da su on i njegov režim ključni faktori nestabilnosti u regionu”, naveo je Vuletić u saopštenju za javnost.

On je dodao da se ambasador Srbije Vladimir Božović, koji je u Crnoj Gori proglašen personom non grata, ponašao “kao zastupnik nekoga ko je Crnoj Gori nadređen”.

“Božović se uživio u ulogu Selim Paše pa je, kao u Gorskom vijencu, dobio odgovor. Šta će nova vlast Crne Gore učiniti povodom ovog pitanja, to je njeno suvereno pravo, a reagovanje Ministarstva inostranih poslova Srbije koje je odmah preduzelo recipročne mjere, inferiorni je gest odmazde, koji potpuno razotkriva misiju Božovića”, kazao je Vuletić.

Podsjetio je da je ambasador Božović više puta je od crnogorskog ministarstva opomenut zbog svog nediplomatskog djelovanja i miješanja u unutrašnja pitanja susjedne države.

“Nije prestao sa tom nepristojnom i, u međunarodnim odnosima, čak i među vrlo bliskim državama, neprihvatljivom navikom i zato je proglašen nepoželjnim. Svojom opaskom da je Podgorička skupština iz 1918. godine ‘oslobodilačka’, ambasador Srbije, ne samo da se lično upleo u pitanja koja su potpuno van njegovih ingerencija, već je time dokazao da on u Crnoj Gori predstavlja paternalističku, ekspanzionističku politiku Vučićevog režima, ali i drugih političkih i intelektualnih krugova koji Crnu Goru negiraju kao državu, podrivaju njen suverenitet i priželjkuju njeno utapanje u veliku Srbiju”, naveo je Vuletić.

Dodao je da GDF osuđuje ponašanje srpskog ambasadora i podržava one aktere koji sa stanovišta međusobnog poštovanja, ravnopravnosti, zajedničke prošlosti i dobrosusjedske budućnosti, nastoje da odnose između Srbije i Crne Gore unaprijede i učine dostojnim bliskosti dva naroda.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here