Skupština Crne Gore daće jedan od najznačajnih doprinosa razvoju demokratskih procesa u našoj zemlji, saopštio je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.

On je, na virtuelnoj konferenciji Stanje demokratije u Crnoj Gori, istakao da je stanje demokratije u našoj državi uvijek inspirativna tema za debatu.

“Imajući u vidu da je demokratija u crnogorskom društvu još uvijek u povoju, nije potrebno posebno isticati značaj ovakvih otvorenih foruma, koji će, uvjeren sam, baciti svijetlo na svojevrsne izazove sa kojma se naše društvo suočava u procesu zadovoljenja potreba građanki i građana za vladavinom prava, jednakošću i pravdom“, naglasio je Bečić.

Kako je ocijenio, najbolji način da to učini jeste da nastavi putem kojim je krenula, a to je jačanjem kontrolne i nadzorne funkcije, odnosno poštovanjem ustavne uloge koju je, kako tvrdi Bečić, u prethodnim, nedemokratskim okolnostima izgubila.

“Na taj način vratiće se povjerenje građana u najviši zakonodavni i predstavnički dom, jer bez povjerenja ne može biti riječi o legitimitetu institucija, a bez legitimiteta skoro je nemoguće govoriti o demokratiji”, istakao je Bečić.

Jedna od najvažnijih poslatih poruka u dosadašnjem 27. sazivu Skupštine, kako je rekao, jeste činjenica da je već nekoliko inicijativa i predloga zajedno potpisano od strane predsjednika svih poslaničkih klubova – i vlasti i opozicije.

“Ta poruka glasi: spremni smo da svoje različite partijske interese podredimo višem cilju, a to je zajednički interes svih građana i države Crne Gore kao takve”, rekao je Bečić.

Predsjednik Skupštine se osvrnuo i na aktivnosti koje će nositi rad institucije koju predstavlja u idućoj godini i po kojima će se mjeriti uspješnost tog rada.

“Prije svega govorim o sveobuhvatnoj izbornoj reformi, koja je prijeko potrebna za izgradnju povjerenja svih političkih aktera i samih građana u izborni proces, a koja je komplementarna i sa ubrzanjem našeg evropskog puta u zajednicu razvijenih evropskih država. Ništa manje nije značajan ni uspjeh prilikom realizacije druge aktivnosti, a to je reforma pravosuđa, koja će, kada bude dosljedno sprovedena, nesumnjivo i presudno uticati na naš osjetan iskorak u poglavljima 23 i 24. Drugim riječima, tek ćemo realizacijom ovih aktivnosti postaviti čvrste temelje za buduće
demokratske procese u našoj državi”, zaključio je Bečić.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here