Crnogorska kulturna mreža uputila je otvoreno pismo ministarki prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesni Bratić gdje je pitaju da li će u Cetinjskoj bogosloviji biti dozvoljeno školovanje kadra za CPC.

U CKM-u navode da je najava da će se cetinjska Bogoslovija integrisati u obrazovni sistem Crne Gore poražavajuća za državu.

“Razlog je jasan -u bogoslovskoj školi se školuje kadar koji služi vjerskoj zajednici koja ne priznaje Crnu Goru i crnogorsku naciju, što su više puta u svojim javnim nastupima govorili visoki crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve. Osnovni uslov prilikom upisa u ovu obrazovnu ustanovu je da se učenik izjašnjava kao srbin i da mu je obaveza da nakon završetka školovanja služi SPC”, navode u CKM-u.

Neshvatljivo je, ističu, da se u obrazovni sistem Crne Gore uvodi obrazovna ustanova koja školuje kadar koji će raditi na njenom rušenju.

“Razumijemo Vaš odnos i privrženost Srpskoj pravoslavnoj crkvi prema kojem izražavamo poštovanje jer svako ima pravo da ide u crkvu kojoj smatra da pripada. Ne razumijemo manipulaciju i neistine kojima ste se služili u saopštenju nakon sastanka sa rektorom Gojkom Perovićem, a odnose se na procenat građana Crne Gore koji su vjernici Srpske pravoslavne crkve. Kao obrazovana osoba trebalo bi da znate da ako neki građanin ide da se pomoli Bogu u vjerski objekat koji je nelegalno zapośela SPC to ne znači da je on vjernik ove vjerske zajednice”, kazali su u CKM-u.

Napominju da je obaveza Bratićke kao ministarke da poštuje sve vjerske zajednice i da radi u interesu države koju predstavlja, a ne da radi u interesu jedne zajednice i jednog naroda.

“Takođe Vaša obaveza je da podjednako štitite kulturno nasleđe svih naroda bez obzira što o njima intimno mislili. Ovim putem Vam se obraćamo sa pitanjem za koje očekujemo javni odgovor da li ćete tražiti od cetinjske Bogoslovije kada postane dio obrazovnog sistema Crne Gore da omogući školovanje kadra koji će služiti Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi? Ministarko Bratić stavovima koje iznosite iskazujete nepoštovanje prema gostoprimstvu i ljubavi koju Vam je ukazala Crna Gora. Imajte u vidu kada śedite u udobnoj fotelji koju je kupila građanska Crna Gora da su funkcije prolazne, a samo je Crna Gora vječna. Na Vašu žalost crkva kojoj Vi pripadate nikad neće biti vjerska zajednica koju će Crnogorci smatrati za svoju”, zaključuju u CKM-u

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here