Izjava predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića da je povodom izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti konsultovao sve vjerske zajednice nije tačna jer Crnogorsku crkvu nije konsultovao; čak i izbjegava da pomene i slovo C, saopštili su iz CPC-a.

“Samo je tačno da njegova Vlada nije građanske nego radikalno svetosavske orjentacije. Napanula je na sve što je Crnogorcima sveto: državu, Crnogorsku crkvu i kulturnu baštinu”, saopštili su iz CPC-a.

Kako su naglasili, nova Vlada namjerava da izmjenama Zakona utemelji pravni osnov da se dobar dio crnogorske teritorije sa cijelom pravoslavnom kulturnom baštinom uzakoni na Srbiju i radikalizovao je rat protiv Crnogorske crkve.

“Tumači Vlada ali i svetosavska crkvena katedra da ta rješenja ne diskriminišu nijednu vjersku zajednicu, naravno, sem Crnogorsku crkvu što je i cilj njihovih usvajanja. U sred Evrope njima se cijelome jednome narodu odriče pravo da je narod, domicilnoj Crnogorskoj crkvi egizstencija u sopstvenoj državi a državi pravo da je suverena na cijeloj teritoriji”, saopštili su iz CPC-a.

Osvrnuli su se i na odluku Vlade da stave van snage akt Glavnoga grada o dodjeli placa za gradnju Saborne crkve u Podgorici.

“Takvim aktima, odnosom i izjavama raspiruju međunacionalnu mržnju, stvaraju zlu krv među građanima i siju klice budućih sporova koji se neće završiti na dobro ni zemlje ni naroda. Već su svetosavski ekstremisti fizički napali našega vladiku Simeona u Beču i teško ga ozlijedili a na predśednika crnogorske iseljeničke organizacije u Čikagu, “Unije CG USA Global”, Mirsada Jahovića, su pucali, i srećom nijesu ga pogodili”, ističu u CPC-u.

Oni iaju i apel za nadležne.

“Zato apelujemo na odgovorne da ne podstiču zlo za tuđu korist i tuđe interese i da nerazumne urazume. Sila Boga ne moli a Bog silu ne voli, a mi ćemo nositi svoj krst do sudnjega dana, jer su Bog i pravda na našoj strani i pobijedit ćemo”, poručuju u CPC-u.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here