Crnogorska pravoslavna crkva uputila je apel javnosti, sa vanrednog sabranja Mitropolita, episkopa, svještenstva i monaštva.

“Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorski gospodin Mihailo, Arhepiskop Kotorsko primorski gospodin Simeon, vikarni episkop Mitropolita gospodin Boris i episkop Ostroško-nikšićki gospodin Gorazd sa svještenstvom i monaštvom Crnogorske pravoslavne crkve pozivaju političke partije, Nevladine organizacije, javne, kulturne i naučne poslenike i crnogorska udruženja u rasijanju da pred domaćim i međunarodnim organizacijama organizovano ustanu u odbranu dostojanstva i nezavisnosti domovine.

Na nju su napale sile koje imaju namjeru da je riješe nezavisnosti, tako što će namjeravanim izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti uzakoniti pravni osnov da se 50 kvadratnih kilometara crkvenoga zemljišta, 60 manastira i 650 crkava upiše u vlasništvo Srbije. Cilj je priprema uslova za ponovnu aneksiju Crne Gore Srbiji. Posebno apelujemo na crnogorske asocijacije u rasijanju da učine sve što je u njihovoj moći da se međunarodna javnost upozna sa ovim činjenicama i da podrže našu Crkvu u zemlji. Pozivamo poslanike vladajućih stranaka, da prije nego što dignu ruku za usvajanje tih izmjena, dobro razmisle o razmjerama posljedica takve odluke koja će biti zločin izdaje sopstvene domovine.

To je najveći mogući zločin, koji neće ostati bez odgovora. Još jednom apelujemo na poslanike da se suprostave takvome sramnome velizdajničkome prijedlogu koji predstavlja okupacini akt, koji će aktere njegovoga donošenja uvrstiti u red veleizdajnika i kvislinga. Ako ste ljudi dići ćete glas i ustati u odbranu časti i slobode sopstvenoga naroda. Uradite to i spasite dušu! Izražavamo i duboku zahvalnost svima Vama koji su svih ovih godina nosili svoj krst za našu Svetu Crnogorsku crkvu i neka je Božji blagoslov na sve Vas i Vaše potomke. A građane pozivamo da se toga dana, kad na dnevnome redu Skupštine bude usvajanje izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, okupimo ispred Skupštine Crne Gore i svojim prisustvom iskažemo protest protiv toga sramnoga okupacionoga i veleizdajničkoga prijedloga”, navode u apelu.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here