Izjava ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić da “u Crnoj Gori više od osamdeset odsto građana jesu vjernici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori” je neistinita, saopštili su večeras iz NVO Crnogorski obraz, te upitali u “koju katogoriju vjernika SPC je smjestila Crnogorce, Muslimane, Bošnjake, Albance, Hrvate i druge narode koji čine žilu kucavicu crnogorkog multinacionalnog i multietničkog bića Crne Gore”.

Saopštenje NVO Crnogorski obraz prenosimo u cjelosti.

Današnju izjavu Vesne Bratić apostolke četiri ministarstva:“Ako imamo u vidu da u Crnoj Gori više od osamdeset odsto građana jesu vjernici SPC u Crnoj Gori , više je nego logično da se Cetinjska bogoslovija akredituje i ostvari sva zakonska prava i status koji joj pripada, a koji do sada nije imala“ jedino možemo shvatiti kao gnusnu i bezočnu laž osobe nedorasle ovom iznenada povjerenom konglomeratu nauke, obrazovanja, kulture i sporta,u kojem se ni malo vispreniji, ni više cjenjeniji umovi ne bi mogli snaći.

Izjava je inicirana susretom sa sveštenikom Gojkom Perovićem koji služi SPC, dakle crkvi strane države koja u suverenoj Crnoj Gori nema nikakav pravni status. Zvanje rektor kojim se pop Perović služi neadekvatno je i uvrijedljivo za intelektualce jer se to najviše naučno zvanje ne dobija crkvenom službom i njenim dogmatskim odredbama, već se stiče izborom, kao što je navedeno u Zakonu o visokom obrazovanju Crne Gore đe se u Članu 50 ovog Zakona kaže: “Rektor državnog univerziteta se bira na period od tri godine na osnovu javnog konkursa i podnešenog programa razvoja univerziteta. Rektora državnog univerziteta, bira upravni odbor, iz reda redovnih profesora državnog univerziteta. Isto lice može biti birano za rektora državnog univerziteta dva puta uzastopno. Način i postupak izbora rektora, odnosno prorektora, njihova ovlašćenja, trajanje mandata prorektora i druga pitanja uređuju se statutom državnog univerziteta”.

Bratićka, čije bi persiranje omalovažilo misleće crnogorske umove i ponizilo najmanje četiri puta veći broj univerzitetskih profesora koji u skladu sa svojim visokoetičkim kodeksom ne potpisaše malograđansku i anticivilizacijsku podršku istoj, ovom izjavom nas ostavi zatečene jer ne znamo u koju katogoriju vjernika SPC ovaj samozvani ekspert za gafove smjesti Crnogorce, Muslimane, Bošnjake, Albance, Hrvate i druge narode koji čine žilu kucavicu crnogorkog multinacionalnog i multietničkog bića?

Ponižavajuće je čuti osobu koja s tako viskokopozicionirane državne pozicije iznosi paušalne podatke, izmaštanu statističku procentualnost i drske neistine. U najvećem broju evropskih zemalja za ovakve i slične izjave takvim licima se oduzima doktorat i zabranjuje rad u svim državnim organima i njenim institucijama.

Kako uvrstiti u nacionalni obrazovni sistem jedne sekularne države vjersku školu neregistovane vjerske zajednice koja svojim sektizmom provocira Ustav i zakone i stavlja se iznad države? Godine 1863. u knjaževini Crnoj Gori osnovana je Bogoslovija crnogorska u kojoj se školovalo sveštenstvo za potrebe Crnogorske autokefalne pravoslavne crkve, jedine crkve vjerujućih pravoslavnih hrišćana Crnogoraca/ki.

Nasilnim prisajedinjenjem naše kraljevine od strane Srbije, razaranjem i uništavanjem svega crnogorskog, godine 1921. u septembru mjesecu počinje sa radom Cetinjska bogoslovija unutar koje je 1926. godine, po prvi put u istoriji jugoslovenskih bogoslovskih škola, došlo do štrajka – crnogorsko sveštenstvo pružilo je jak otpor svetosavskom dogmatizmu. Ovaj štrajk u vrijeme okrutnog režima Aleksandra Karađorđevića uticao je i izvojevao strogo učenje iz religijskih knjiga i svetih spisa bez upliva svetosavlja i njegovog hazarderskog unižavanja pravoslavne hrišćanske religije, koju je nanovo u Crnoj Gori revidirao pop Perović.

NVO Crnogorski obraz se pita da li je to Bratićka naumila da opet “Crnom rukom” po “Bijeloj knjizi” (onoj iz 1972. godine) u Crnoj Gori širi i razmnožava nacionalističku i fašističku ideologiju protiv kojih se stoljećima ova antifašistička zemlja borila? Ako joj je naum i blizu ovoga, poručujemo i njoj i svom srpskom kleru crkve strane države da im to Crnogorci/ke neće dozvoliti, ne iz razloga jer je tamjan SPC svuda po regionu do sada širio miris baruta, a ne miomirisne smole kojom se kade duše živih i umrlih i vrše iskonski čisti i iskreno posvećeni vjerski obredi. Bratićka, Peroviću, Mićoviću i ostala srpska klerikalna družino, ne unosite zlo śeme razdora među pripadnicima pravoslavnog i katoličkog hrišćanstva, islama, judaizma i drugih vjera. Ne pretvarajte Crnu Goru u veliki “zid plača” jer je prije vašeg klerofašističog činodejstvovanja ova država bila slobodarska i topla kuća za sve njene stanovnike, došljake i putnike namjernike! Crna Gora neće trpjeti svetosavsku okupaciju!

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here