Poslanik SD-a Damir Šehović tražio je kontrolno saslušanje ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića o nedavnom zaduženju nove vlasti od 750 miliona eura.

On je uputio inicijativu za saslušanje novoimenovanom predsjedniku skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Vladimiru Jokoviću. S obzirom da je riječ o javnom interesu, poslanik SD-a očekuje da će odluka o saslušanju biti donijeta jednoglasno.

“Šehović je zatražio održavanje sjednice, u cilju donošenja odluke o kontrolnom saslušanju ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, a povodom brojnih nejasnoća i kontroverzi u vezi sa rekordnim tajnim zaduženjem od 750 miliona eura”, saopšteno je iz SD-a.

Bivši ministar prosvjete, koji je sada član Odbora za ekonomiju, naglasio je u incijativi da je javnost ostala uskraćena za brojne informacije.

“Da je to tako, najbolje potvrđuje podatak da je javnost o najvećem pojedinačnom zaduženju u poslednje vrijeme, koje je na nivou od oko jedne četvrtine ukupnog javnog duga, prvu zvaničnu informaciju dobila naknadno, nezvanično, putem Tvitera. Ostalo je i nejasno kako je i na osnovu kojih činjenica, nova Vlada uspjela da u rekordnom roku, u trećem danu svog mandata, zaduži državu za 750 miliona eura, a da prethodno, po sopstvenom i više puta izrečenom priznanju od strane premijera, a poslenji put prilikom obrazlaganja Programa rada Vlade u Skupštini Crne Gore, samo nekoliko dana prije realizacije sporne tajne emisije, nije imala nikakvih relevantnih informacija na osnovu kojih bi dobila realnu sliku o stanju ekonomije”, naveo je Šehović u inicijativi.

Javnost, kako je ocijenio Šehović, još uvijek nije dobila odgovor kako je moguće da se bez relevatnih podataka donese odluka o zaduženju od 750 miliona eura, kada niti jedan zvaničan
Vladin dokument ne ukazuje na tolika nedostajuća sredstva.

“Naglašeno je i da je nejasno zašto su premijer i ministar finansija i socijalnog staranja doveli u zabludu sve poslanike, a time posredno unizili čitav Parlament, na način što niti jednom u svojim brojnim javnim nastupima nijesu uopšte ukazali na potrebu zaduženja u realizovanom iznosu. Potrebno je razjasniti i da li su lica koja su učestvovala u pripremi i realizaciji
emisije imala ovlašćenja da učestvuju u pomenutim radnjama”, ukazao je Šehović.

On smatra da je dodatno nepovjerenje izazvano kontroverzama koje su pratile materijal o zaduživanju, koji je šefovima poslaničkih klubova dostavljen na njihov zahtjev, a koji osim značajnih materijalnih grešaka koje su kasnije od strane generalnog sekretara

Vlade pravdane tehničkim propustima, otvara i brojna druga pitanja na koja ni poslanici, a ni cjelokupna javnost još uvijek nijesu dobili odgovore. Ovo iz razloga što je materijal koji je proslijeđen parlamentu nepotpun, jer ne sadrži Informaciju o polaznim osnovama za realizaciju emisije obveznica koje će biti izdate/emitovane na međunarodnom tržištu u ovoj ili narednoj godini, na osnovu koje je inače realizovan čitav posao, ali ni prateće Vladine odluke, zaključke, zapisnike sa sjednica Vlade i radnih tijela, a posebno odgovarajuće ugovore koji su potpisani sa pravnim i fizičkim licima angažovanih tokom realizacije sporne, tajne emisije”, zaključuje se u saopštenju.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here