Kandidatkinja za vrhovnu državnu tužiteljku Danijela Marković poručila je da je tužilaštvu potrebno dati nezavisnost, jer su kako dodaje, svih ovih godina razni finansijski i politički centri moći uticali na rad te institucije. Marković je na sjednici skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu podsjetila da je i EU u izvještajima od 2013. konstatovala da su rezultati u toj oblasti ograničeni.

“Mislim da treba mnogo više da se radi, da se ima i hrabrosti, ne mogu da kažem stručnosti, oni su svi stručni ljudi, samo treba profesionalne i moralne hrabrosti da se krene u obračun sa mafijom i da mafija ne može biti jača od države, a tužilaštvo je predstavnik države”, kazala je Marković.

Odbor je održao konsultativno saslušanje Marković, bivše poslanice Socijalističke narodne partije, koja se prijavila na konkurs Tužilačkog savjeta za vrhovnog državnog tužioca 2019. godine.

Marković je kazala da se za konkurs prijavila imajući u vidu da zakon daje mogućnost da se mogu prijaviti i advokati i lica van pravosuđa. Smatra da je u ovom momentu, potrebno da neko lice van tužilaštva uđe u tu instituciju i donese nešto novo.

Ona je kazala i da od 2013. godine do danas nijedan izvještaj EU nije bio pohvalan za tužilaštvo. Smatra i da nijesu problem zakoni, već nemanje profesionalne i moralne hrabrosti.

“Ne možemo reći da nijesu radili, jesu, ali rezultati su, što se tiče organizovanog kriminala i korupcije, pranja novca na jako niskom nivou, a to je osnov”, poručila je Marković.

Tužilaštvu je, kako kaže, potrebno dati nezavisnost, jer su kako dodaje, svih ovih godina razni finansijskih i politički centri moći uticali na rad tužilaštva.

“Mislim da bih kao tužiteljka dosta doprinijela povećanju predmeta na kojema počiva ekonomska moć države”, kazala je Marković i dodala da bi joj prioritet bile finansijske istrage za visoku korupciju i kriminal, kako bi državi vratili ono što joj pripada.

Bila poslanica SNP-a, na svaki zločin staviti tačku

Ona je navela i da je bila član SNP-a i poslanik, ali kako kaže, nakon prestanka mandata više nije u politici. Govoreći o genocidu u Srebrenici, ona je kazala da se na svaki zločin treba staviti tačka.

“Za mene ne postoji niko kome bih mogla da oprostim ratni zločin”, kazala je Marković i dodala da bi kao VDT radila na tim slučajevima.

“Što se tiče Srebrenice ona je i u evropskoj povelji proglašena genicidom”, istakla je Marković, odgovarajući na pitanja poslanika Borisa Mugoše (SD).

Marković je kazala i kako smatra da se u Srebrenici desio genocid, ali da nije dovoljno da to ona kaže.

Ona je to rekla nakon insistiranja Borisa Mugoše (SD) i Draginje Vuksanović (SDP) da odgovori na pitanje da li ona smatra da se u Srebrenici desio genocid.

“Svaki ratni zločin kada se utvrdi treba biti procesuiran. Nije ni Velika nazvana genocidom. Treba da imamo iste aršine”, kazala je Marković.

Katnićevo mahanje rokovnicima neozbiljno

Predrag Bulatović (DF) je kazao da se manipuliše Srebrenicom u političke svrhe. Pitao je Marković da li bi smijenila Milivoja Katnića.

Marković je odgovorila da bi smijenila sve koji ne poštuju zakon. Saopštila je i da joj se ne sviđaju javni nastupi Katnića, ocijenivši ih neozbiljnim.

“Ne odobravam mahanje rokovnicima i dokazima, to nije ponašanje tužioca, zna se kad se dokazi prikazuju. Ne možemo u emisijima nositi dokaze to je neozbiljno”, navela.

Podsjetimo u junu dvotrećinsku podršku poslanika u Skupštini Crne Gore u prvom krugu glasanja nije dobila specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević, koju je za vrhovnu državnu tužiteljku jednoglasno predložio Tužilački savjet 2019. godine.

RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here