Episkop budimljansko nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije obratio se predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i optužio ga da pokojnog mitropolita Amfilohija pokušava da uznemiri i na onom svijetu.

Joanikije je reagovao na izjavu Mila Đukanovića u intervjuu agenciji Beta, koji je kazao”da živi za dan kada će se ustanoviti ko je uknjižavao crkvenu imovinu 90-ih godina i kasnije.”

“Čovjek za koga se piše i govori da ima najviše nezakonito stečene imovine u Crnoj Gori (i šire) hoće da provjerava kako je Crkva sticala imovinu za posljednjih osam vjekova!? Principijelno, nema
što. Svi su jednaki pred zakonom osim predsjednika. A njemu je zakon što mu srce žudi, što ne žudi u Kuran ne piše. Milo takođe kaže da je on htio da oslobodi Crkvu u Crnoj Gori od srpsko-
crnogorskih podjela! On koji je za tri decenije svoje vladavine istrajno i ostrašćeno zavađao i dijelio braću, rođake, komšije. Jedan te isti narod, s tim što se od 1945. godine, različito izjašnjavaju. Ruku na srce, vjerujem da ih je htio ”izmiriti”, ali tako da Srba nestane”, navodi Joanikije.

Prema njegovim riječima pokojni mitropolit Amfilohije je “svoju dušu i cijelo svoje srce založio da sav od Boga povjereni mu narod oslobodi od mržnje i nataloženih zabluda, podjela, brozomore i ostalih pošasti.”

“Da svi budu slobodni i časni ljudi pa nek se izjašnjavaju po svojoj savjesti kako hoće. Mitropolitova vizija je bila sloboda i bratska sloga, a Milova teror i Goli otok. Čovjek bez osnovnih znanja iz istorije, kome su vjera i duhovne vrijednosti nepoznate kategorije, pogrešno je shvatio i eklisiologiju blaženopočivšeg mitropolita. Oslanjajući se na svetog apostola Pavla, mitropolit je često govorio da se Crkva ne zatvara u nacionalne, državne ili bilo koje druge zemaljske okvire. Dok je mitropolit govorio o vaseljenskom jedinstvu i o neuništivom bogočovječanskom biću Crkve, Đukanović je razmišljao o raskolu u Crkvi koji bi je potjerao u nebiće i učinio marionetom njegove partije i ideologije. Jasno je da gajeći takvu namjeru u srcu nije mogao naučiti ni prvu lekciju iz vjeronauke”, ističe on.

Joanikije smatra da je Đukanović pogrešno razumio da je osnivanje Episkopskog savjeta 2006. bio korak ka odvajanju Crkve u Crnoj Gori, ne shvatajući da je prva dužnost tog Savjeta čuvanje jedinstva Srpske pravoslavne crkve.

“Budući da je blaženopočivši mitropolit predložio osnivanje pomenutog Savjeta, on je i tim potezom kao i ukupnim arhipastirskim djelovanjem dao veliki doprinos crkvenom jedinstvu. Sa blaženopočivšim se moglo slobodno razgovarati na različite teme, ali o raskolu i odvajanju od svetosavskog trona nije. Nikad, i ni u jednoj prilici. Kobna je bila greška gospodina Đukanovića što je povjerovao da može izmanipulisati Crkvu i ličnosti kakav je bio mitropolit Amfilohije. Bezuspješno je i sa nekom vrstom opsjednutosti ulagao veliki napor u taj ćorav posao. Blaženopočivšem nije dao mira dok je hodao po zemlji, a sada pokušava da ga svojim klevetama uznemiri i na onom svijetu. Đukanoviću ostavi već jednom mitropolita na miru! On je na istini, a ti na laži”, zaključuje se u reagovanju Joanikija.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here