Ako bi u jednoj riječi trebao opisati četvorogodišnji mandat 41. vlade, odlazeći premijer Duško Marković kaže da bi ta riječ bila ponos. Vlada je, ističe on, mandat preuzela u društveno-političkim i ekonomskim okolnostima koje su bile obilježene posljedicama pokušaja terorizma, a mandat završava u godini koja je obilježena koronakrizom koja je uništila svjetske i nacionalne ekonomije. Da li će se povući iz politike, dodaje Marković, zavisi od Kongresa DPS-a, a do tada će aktivno učestvovati u radu parlamenta kao poslanik.

“Nemoguće je u jednoj riječi opisati rad 41. Vlade Crne Gore, ali ako to tražite onda je to riječ ponos. Mandat su obilježili oporavak ekonomije i ulazak u NATO, ali i ataci na Crnu Goru”, kazao je Marković gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

On je kazao da se njegova Vlada suočila sa brojim poteškoćama-pokušaj terorizma, epidemija koronavirusa…

Ipak, naglašava, iza DPS-a ostaje vidljiv rezultat.

“U ovih 30 godina Crna Gora se promijenila. Sjećam se Podgorice kako je izgledala 1991. kada sam ja došao. Sada imamo izgrađenu Podgoricu, u kojoj građani žive kvalitetnije. To se odnosi na svaki kraj u Crnoj Gori. Crna Gora je danas evropska, evroatlanska zemlja, članica NATO-a. Sjedimo za istim stolom za najvećim zemljama. Vjerujem da kada se podvuče crta svi možemo biti zadovoljni sa onim što se događalo u posljednih 30 godina”, kazao je Marković.

Komentarišući to što su u Crnoj Gori vidljive brojne podjele, Marković navodi da to nije zbog DPS-a.

“Te promjene su postojale u našem društvu vjekovima. One imaju istorijsko utemeljenje. I danas kad bi evropski procesi trebalo da nas emancipuju, borba sa unutrašnjim podjelama je veoma duboka i prisutna. Optužbe da je za to kriva jedna politika i vlada su optužbe onih koji se lično odnose prema ljudima na vlasti. I ovih dana u predvečerje konstituisanja nove vlade imamo novi atak na Crnu Goru, baš u smislu podsticanja negativnog vjekovnog nasljeđa da je 1918. godina ustvari godina oslobođenja, a ne okupacije”, kazao je Marković.

Nije to samo postupak bahatog i neodgovornog ambasadara nego objedinjeni stav vlasti u Srbiji

On je komentarisao i protjerivanje srpskog ambasadora Vladimira Božovića.

“Svaka država treba da brine o svom dostojanstvu. Reagovali smo kako to pripada odgovornim ljudima i u skladu sa ustavom. Nije to samo postupak bahatog i neodgovornog ambasadara nego objedinjeni stav vlasti u Srbiji”, navodi Marković.

Podsjeća da je Božović više puta pozivan u MVP, te da je bilo razloga da se on i ranije proglasi personom non grata.

Međutim, objašnjava premijer, Vlada je vodila računa o regionalnim odnosima.

Na pitanje na šta je ponosan, Marković ističe da je najviše ponosan na ekonomske rezultate Vlade.

“Ostvarili smo impresivan ekonomski rast. Na to sam najponosniji i žao mi je što to građani nisu vrednovali na izborima”, kaže Marković.

Kako je dodao, sve što se Vlada zadužila u ovom mandatu uložila je u razvoj, u škole, vrtiće…

“U ovom mandatu smo vratili dvije milijardi duga. I omogućili smo redovne isplate plata, penzija, socijalnih davanja… Autoput Bar-Boljare je ulaganje u razvoj”, kazao je Marković.

Opoziciji glasovi bili važniji od zdravlja građana

Govoreći o epidemiji koronavirusa i potezima koje je Vlada preuzela, Marković ističe da je crnogorski sistem odgovornom politikom sačuvao svoj potencijal.

Smatra da su dobro reagovali u toku turističke sezone jer nisu htjeli da rizikuju, navodeći primjer Hrvatske koja je po pitanju epidemiološke situacije u gorem položaju.

“Nijesmo mogli puštati turiste uz PCR test, jer on je garancija za samo par dana”, kaže Marković.

Podsjeća da je cjelokupna javnost na početku dobro reagovala na preporuke u cilju sprečavanja širenja zaraze.

“Međutim, kada se približivaoa datum izbora, opozicija je pokazala da su im važniji glasovi od zdravlja građana. Politika je samo doprinijela da kontrola nad COVID-om ne bude kakva bi trebala”, kazao je Marković.

Jasno poručuje da za to nije odgovoran ni NKT ni Vlada.

“Već oni koji su bili na političkoj sceni”, istakao je Marković, dodajući to da je politika u NKT-u bila glavna orjentacija za odbranu COVID-a, izbori bi bili u junu.

A onda se desio i patriotski skup kao odgovor.

“Kako misilite da je policija mogla da to spriječi?! Da rastjerujemo građane vodenim topovima kao što je to rađeno u drugim ržavama”, pitao je Marković.

Zakon jedan od razloga što su izgubljeni izbori

I dalje misli da je donošenje zakona o slobodi vjeroispovijesi jedan od razloga za to što je DPS izgubio na izborima.

“Zakon je pokrenuo neviđeni otpor prema slobodi Crne Gore i nekim elementima i sramno postupanje pojedinih aktera. Ne žalim zbog zakona. Mislim da je on evropski”, kazao je Marković.

Zavisno od odluke Kongresa zavisiće i moj odnos u politici

Navodi i da će ostati u parlamentu do kongresa DPS-a.

“Učestvovaću u radu. Jedva čekam da tokom premijerskog sata postavljam pitanja premijeru i ministrima, posebno zbog njihovih ocjena o sprženoj ekonomiji. Zavisno od odluke Kongresa zavisiće i moj odnos u politici”, kazao je Marković.

Dodaje i da je on predložio ukidanje mjesta zamjenika DPS-a.

“Naše članstvo će odlučiti kako će izgledati partija. Tražićemo nove ljude”, naveo je Marković.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here