Mi smo žrtve kršenja ustavnih prava – tvrdio je prije samo dva mjeseca ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović nakon što je početkom novembra Nacionalno koordinaciono tijelo donijelo odluku da se zabrane skupovi u zatvorenim i otvorenim javnim prostorima. Sekulović danas ne priča o ustavim pravima građana, već podjeća da su masovna okupljanja zabranjena i poručuje da kršenje zakona treba sankciosati.

Pitanje se samo nameće – da li je ministar samo naprsno promjenio mišljenje kao NVO aktivista ispred CEGAS-a, ili su samo u pitanju dvostruki aršini.

Podsjetimo, iz Centra za građanske slobode CEGAS je 8. novembra saopšteno da se soboda okupljanja kao osnova demokratskog društva mora zaštititi. Na pres konferenciji Sergeja Sekulovića i Borisa Marića, aktiviste CEGAS-a, 16. novembra, poručeno je da zabranu okupljanja vide kao neustavnu jer se ovo pravo, kako su istakli, može ograničiti ali ne i potpuno ukinuti zbog čega su podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu Crne Gore.

“Mi u ovom trenutku smo žrtve kršenja ustavnih prava jer u ovom trenutku, uz dužno poštovanje potrebe za epidemiološkim mjerama imamo prvo na okupljanje. Mi smatramo da se ustavno pravo ne može ukinuti jednom naredbom, podzakonskim aktom”, rekao je tada Marić.

CEGAS je tada preporučio i da se pravo na spontano okupljanje, izmjenom Zakona, upodobi međunarodnim standardima, kao i da se propisi lokalnih samouprava usklade sa Zakonom jer opštinski ograni odobravaju postavljanje bine drugih pratećih mobilijara potrebnih za održavanje skupova, a odbijanjem zahtjeva mogu uticati na mirno okupljanje.
S druge strane, Sekulović je danas iznio potpuno suprotan stav. Sekulović je povodom poziva na javno okupljanje na društvenim mrežama, koje je zakazano za sjutra u 12 sati, ispred zgrade Skupštine Crne Gore, podsjetio da su masovna okupljanja zabranjena zbog epidemioloških mjera u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

“Poštujem i ohrabrujem pravo na izražavanje političkog stava, ali sada nije vrijeme za masovna okupljanja, bitno je da sačuvamo zdravlje i sigurnost. Kršenje zakona treba sankcionisati, ali pozivam da se vodi računa o potpunoj zaštiti ljudskih prava. Uprava policije će djelovati preventivno, što je najbitnije, ali će, u slučaju potrebe, preduzeti neophodne mjere u cilju očuvanja stabilnog javnog reda i mira i zaštite bezbjednosti svih građana Crne Gore”, istakao je danas Sekulović.

Ministrovu kontradiktornost primijetili su iz SD-a. Portparol te partije Nikola Zirojević konstatovao je na Twitter-u da je Sekulović imao jedno mišljenje kao aktivista, a drugo kao ministar.

“Pitanje za ⁦MUP, s obzirom da ministar nakon one bruke sa imenom države vise nema profil. Zbog čega je naprasno promijenio stav o okupljanjima građana, ili mu sad neko drugi formira mišljenje”, napisao je Zirojević.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here