NVO Akcija za ljudska prava HRA apelovala je da novinarku Oliveru Lakić treba hitno zaštititi.

Oni su istakli da je Lakić do sada pretrpjela prijetnje smrću, dva napada u kojima je povrijeđena i saznanje da je u maju u zatvoru vrbovan novi atentator na nju.

“Njoj do danas nije obezbijeđena policijska zaštita, uprkos apelima HRA i Komisije za praćenje istrage napada na novinare od prije dvije nedjelje”, rekli su u toj NVO.

Kako su naveli, u međuvremenu, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšena su dvojica osumnjičenih za planiranje njenog ubistva, koji su u subotu pušteni da se brane sa slobode.

“Radi se o osobama koje su, prema navodima svjedoka saradnika, pratile novinarku neposredno prije napada na nju 2018. godine, i te informacije proslijeđivale Filipu Kneževiću, koji se sumnjiči da je pucao na nju i ranio je, a koji je i dalje na slobodi”, ukazali su u HRA.

Prema njihovoj ocjeni, ponašanje Uprave policije i ANB je neodgovorno.

“Ništa ne može da opravda izostanak hitne procjene bezbjednosti i zaštite novinarke u očigledno rizičnim okolnostima po njenu bezbjednost”, poručili su u HRA.

Ta NVO je u decembru prošle godine pozvala SDT i Upravu policije da odgovore šta je do sada preduzeto da se hitno i temeljno istraže navodi da postoji više zainteresovanih članova kriminalne grupe za ubistvo novinarke Lakić. U HRA su pitali i zašto nije odmah zvanično obaviještena o tome da joj je život ugrožen, te zbog čega joj nijesu obezbijedili zaštitu u situaciji kada postoji svjedočenje o planiranju atentata.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here