Lider Sjeverne Koreje Kim Džong-un i njegova porodica su vakcinisani kineskom eksperimentalnom vakcinom protiv koronavirusa, objavio je jedan američki analitičar pozivajući se na dva neimenovana japanska obavještajna izvora.

Još nije jasno koja tačno kompanija je dopremila vakcinu Kim Džong-unu i da li je za nju ranije utvrđeno da je sigurna.

Hari Kazianis, stručnjak za Sjevernu Koreju pri istraživačkom Centru za nacionalne interese u Vašingtonu, utvrdio je kako je, uz porodicu Kim, kinesku vakcinu dobilo i nekoliko viših sjevernokorejskih državnih zvaničnika.

“Kim Džong-un i mnogi drugi visoki zvaničnici unutar porodice Kim i rukovodstva su vakcinisani protiv koronavirusa u posljednje dvije do tri sedmice zahvaljujući kandidatu za vakcinu koji je dostavila kineska vlada”, napisao je Kazianis u članku za internet trgovinu 19FortyFive.

Pozivajući se na američkog medicinskog naučnika Petera J. Hoteza, rekao je da su najmanje tri kineske kompanije razvijale vakcinu protiv koronavirusa, uključujući Sinovac Biotech Ltd, CanSinoBio i Sinophram Group.

Sinophram je naveo da je njegovu vakcinu koristilo gotovo milion ljudi u Kini, iako nije poznato da je bilo koja od firmi javno pokrenula treću fazu kliničkih ispitivanja svojih eksperimentalnih vakcina.

Sjeverna Koreja nije potvrdila nijednu zarazu koronavirusom, ali Južnokorejska nacionalna obavještajna služba (NIS) rekla je da se tamošnje izbijanje ne može isključiti jer je zemlja prije zatvaranja imala trgovinske i međusobne razmjene s Kinom – izvorom pandemije granica krajem januara.

Microsoft je prošlog mjeseca rekao da su dvije sjevernokorejske hakerske grupe pokušale upasti u mrežu proizvođača vakcina u više zemalja, bez preciziranja o kojim se kompanijama radi. Izvori su rekli Reutersu da su među njima i britanski proizvođač lijekova AstraZeneca.

NIS je prošle sedmice rekao da je onemogućio pokušaje Sjeverne Koreje da hakira južnokorejske proizvođače vakcina protiv koronavirusa.

Klix

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here