Ono što ja mislim da nam je biračka javnost poručila 30. avgusta, ona nije kaznila Demokratsku partiju socijalista DPS zbog naših odluka, biće ipak da nas je kaznila zbog nekih deformiteta koje je uočila u našem ponašanju. Dakle, ako je to tačno onda je jasno i šta treba činiti na Kongresu i kako treba povlačiti poteze koji će nas najbrže voditi ka rehabilitaciji povjerenja, rekao je u intervjuu agenciji Beta predsjednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović.

Prema njegovim riječima nema u DPS-u ni meke, ni tvrde struje, niti ima sukobu po tom osnovu. Ono što je logično, napominje Đukanović, za život u svakoj zajednici, ima različitih pogleda na određena pitanja, dakle i pitanje organizacije i efekata vanrednog Kongresa.

“Sigurno da ima različitih viđenja, različitih projekcija, različitih očekivanja. Okolnost da organizujemo vanredni Kongres po prvi put tokom naše istorije govori da imamo neke vanredne okolnosti. Rekao sam na početku, mi smo pobjednici izbora, ali ta naša pobjeda nije bila dovoljna da ostanemo na vlasti. To je razlog za organizaciju vanrednog Kongresa”, istakao je on.

Dakle, kako naglašava, vanrednom kongresu pristupamo sa stanovišta da je Demokratska partija socijalista izgubila jedan dio podrške koju je imala 2016.

“I Kongres upravo služi da tokom svoje pripreme i tokom svog održavanja pomogne da dijagnosticiramo stanje stvari i da primijenimo najbolju moguću terapiju. Naravno, šta je ideja vodilja? Da povratimo izgubljeno povjerenje ili makar dio tog izgubljenog povjerenja. Podsjećam, na ovim izborima nam nije trebalo svih tih šest mandata, trebao nam je jedan. Nijesmo ga dobili. Dakle, moramo razmišljati kako da povratimo taj jedan, ili pet, ili svih šest ili da osvojimo i nova tri. Prema tome, ideja vodilja mora biti kako da pošaljemo poruku biračkoj javnosti Crne Gore da smo prihvatili njihovu odluku i da se prema njoj odnosimo s odgovornošću”, kazao je Đukanović.

Demokratska partija socijalista ipak pokazuje da je najozbiljniji politički subjekt u Crnoj Gori.

“To je inspiracija za nas, o tome sada razmišljamo pojedinačno i kolektivno. I naravno, jasno vam je da se u tom razmišljanju mogu pojaviti različiti pogledi kako treba da izgleda ta promjena na kongresu, koliko duboko treba zasjeći, na koga se zapravo ona odnosi. Vjerujem da ćemo se složiti da se DPS-u ne može pripisati da je u prethodnom periodu populistički djelovala. Dakle, nijesmo osluškivali šta javnost od nas očekuje pa bespogovorno izlazili u susret javnosti”, rekao je on između ostalog. S

Odgovarajući na pitanje da li vidi ovom trenutku neke ljude kojima tu više nije mjesto Đukanović je kazao: “Ne bih vam zaista sada govorio ni o kom personalno, o tome razmišljam savršeno mirno…”

“30 godina obavljam odgovorne državne funkcije. Jedan broj ljudi koji su sa mnom u vrhu DPS-a su u tom ukupnom periodu, neko trideset, neko 20, takođe na najodgovornijim državnim funkcijama i gotovo da smo svih tih 20 ili 30 godina u vrhu Demokratske partije socijalista. Je li mislite da je senzacionalno, da je neočekivano, da je nerazumljivo da treba razmisliti o tome da u nekom trenutku, ovom, nekom sljedećem, ili je možda bolje bilo u nekom prethodnom, trebalo otvoriti prostor za neku novu garitruru”, napominje on.

U nekim revolucionarnim uslovima 90. godina DPS je dobio svoj prostor.

“Mislim da smo jako puno dobrog napravili za ovu zemlju. Da nije ničeg, nego samo obnova nezavisnosti i drugo strateški zaokret Crne Gore ka Evropi, ja mislim da su to istorijski dometi. Iskreno, evo teško upotrebljavam tu riječ zato što se jako često i neprimjereno zlorabi, ali znate nije baš svakodnevno obnoviti nezavisnost i nije svakodnevno zemlju koja je čitavo vrijeme bila okrenuta od Evrope okrenuti ka Evropi i dovesti je do jednog nivoa integracije koji znači članstvo u NATO savezu. Stvarno mislim da je jako puno posla napravljeno, a zašto bi sada bila jeres ili čudno
razmišljati o tome da li sada, kada vam se dogodilo ovo isklizavanje, treba razmišljati o nekoj obnovi koja treba da znači otvaranje šireg prostora za neku novu generaciju ljudi”, smatra Đukanović.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here