Predsjednik Crne Gore sastao se sa ambasadorima

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović bio je gost na radnom ručku sa ambasadorima EU i zemalja članica EU u Crnoj Gori, u organizaciji ambasadora Savezne Republike Njemačke, predsjedavajuće Savjetu EU, Roberta Vebera.

“Njemački ambasador je pozdravljajući predsjednika i kolege kazao da je susret sa predsjednikom posebno inspirativan u svijetlu brojnih događaja od posljednjeg sastanka u ovom formatu u junu.

On je podsjetio na značajnu podršku EU Crnoj Gori i regionu u suočavanju sa posljedicama COVID pandemije, koja predstavlja znak solidarnosti i bliskih veza. Nove političke okolnosti u Crnoj Gori i kohabitaciono vršenje vlasti, ocijenio je kao priliku da se pošalje poruka novog stila u politici da se uprkos razlikama može naći zajednički imenitelj u najboljem interesu građana”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Đukanović je, kako se navodi, uz zahvalnost ambasadoru Veberu iskazao zadovoljstvo susretom i pozdravio ovaj format razgovora koji se pokazao kao dragocjena prilika za otvorenu razmjenu mišljenja o temama značajnim za Crnu Goru i EU.

– Simbolično je i to što se održava na Međunarodni dan ljudskih prava, koji slavi suštinu evropskih vrijednosti-ljudska prava i slobode i vladavinu prava, čijem unapređenju, zaštiti i ispunjavanju Crna Gora ostaje suštinski posvećena, poručio je predsjednik.

On je uz ocjenu da je danas situacija sa pandemijoim COVID 19 ozbiljnija nego prije nekoliko mjeseci i u Crnoj Gori, ali i regionu i Evropi, ponovio zahvalnost EU za podršku u saniranju posljedica korona krize uz očekivanje uspješne saradnje na planu distribuiranja vakcine.

“On je, uz zabrinutost što nakon perioda probuđenog optimizma u pogledu evropske perpektive regiona godinu završavamo bez novih odluka Evropskog savjeta, izrazio žaljenje zbog nesazivanja međuvladine konferencije za Sjevernu Makedoniju i Albaniju ističući da bi to bio važan korak za zemlje, ali i ohrabrenje za sve koji streme članstvu u EU.

Ipak, naglasio je posebno zadovoljstvo investiciono razvojnim planom EU za ZB, uz nadu da će se uz iznalaženje odgovora u pravcu konsolidacije unutar evropskih struktura i obnovu transatlantskog savezništva, stvarati realniji uslovi za intenziviranje politike proširenja”, navodi se u saopštenju.

Najava obnove euro-atlantskog saveza, kao i rezultati izbora u SAD, daju nam razloga za optimizam da ćemo u narednom periodu imati odgovorniji odnos prema tim tekovinama s obje strane, a posljedično i veću pažnju za ZB, što će biti i zajednički interes i prilika i za Zapadni Balkan i Crnu Goru, ocijenio je Đukanović.

“Predsjednik se osvrnuo i na protekle izbore u Crnoj Gori, koji su održani u vanrednim okolnostima i to ne samo kada je riječ o pandemiji, već i zbog izraženog vanpolitičkog i izvan-crnogorskog uticaja.

Istovremeno, ukazao je na visok nivo demokratske zrelosti koju je Crna Gora pokazala, uprkos pojedinim očekivanjima o mogućem otporu tranziciji vlasti.

Uz zadovoljstvo što Crna Gora danas ima Vladu, i čiji će se rezultati vrednovati djelima, ponovio je punu spremnost da poštujući ustavne nadležnosti bude kooperativan i djeluje u pravcu daljeg razvoja Crne Gore, odgovornog odnosa prema NATO partnerstvu i dostizanja standarda koji treba da nas dovedu do punopravnog članstva u EU”, navodi se u saopštenju.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa iskazala je zahvalnost za, kako je kazala, mirnu i demokratsku tranziciju vlasti u Crnoj Gori.

“Novost je u Crnoj Gori prihvatanje rezultata izbora od strane svih političkih aktera i učešće svih poslanika u radu parlamenta, ocijenila je Popa, napominjući da dio zasluga pripada i predsjedniku Đukanoviću.

Ona je ukazala na potrebu širokog političkog i društvenog konsenzusa i zajednički rad na ostvarenju evropskog cilja. EU i njene članice stoje posvećeno uz Crnu Goru, ne samo kroz ekonomski plan već i druge mehanizme, uključujući i istovremenu raspodjelu vakcina sa zemljama članicama, poručila je Popa i istakla da uprkos izazovima ZB ostaje veoma na evropskoj agendi”, dodaju u saopštenju.

Ambasadori zemalja EU, kako se navodi, najvećim dijelom su iskazali interesovanje za političke prilike nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, ali i uticaju rezultata predsjedničkih izbora u SAD na dalji razvoj odnosa u regionu.

“Obostrano je izraženo zadovoljstvo otvorenom razmjenom mišljenja i stajališta, što je znak prijateljstva i kvalitet u izgradnji odnosa Crne Gore i zemalja članica EU.

Uz zahvalnost Njemačkoj na predsjedavanju i podršci politici proširenja, predsjednik Đukanović je pozdravio poruku ambasadorke Portugala u Crnoj Gori koja je u ime Portugala sljedeće zemlje predsjedavajuće Savjetom EU potvrdila nastavak podrške politici proširenja i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here