Bez sveobuhvatnog i koordinisanog odgovora, solidarnosti zemalja i odgovornog pojedinca nećemo uspjeti u borbi protiv najvećeg izazova u istoriji Ujedinjenih nacija, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na specijalnoj sjednici Generalne skupštine UN-a posvećenoj borbi protiv koronavirusa.

Treba da učinimo maksimum da oporavak ne bude privilegija samo za neke od nas, kazao je Đukanović.
“Godinu je dana od otkrivanja prvog slučaja novog korona virusa. Naše zemlje, međunarodna zajednica, i akteri na različitim nivoima pokušavaju da daju najbolji mogući odgovor na višestruke posljedice pandemije. Prije svega, po živote i zdravlje naših građana, a onda i ekonomije. Specijalna sesija Gerneralne skupštine je vjerujem prilika da tome damo kvalitativan dopirnos. Pandemija Kovid-19 sigurno je dodatno iscrpila multilaterizam, ali ga nije iscrpila u potpunosti. Naše učešće danas, potvrda je prihvatanja realnosti priznanja da nijedno globalno pitanje ne možemo riješiti izolovanim akcijama. Ignorisanje visokog stepena međuzavisnosti, naročitio u slučajevima globalnih zdravstvenih prijetnji sa sobom nosi nesagledive opasnosti. Efikasan i inkluizivan multilaterizam neophodniji je nego ikad ranije. Zato, raduje da svijest u tom pravcu raste i da odgovori postaju vidljiviji i odlučniji”, kazao je Đukanović.
Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš poručio je da vakcina mora da bude globalno javno dobro dostupno svima.
“Vrijeme je da popravimo stvari, dok gradimo snažan oporavak, moramo uvidjeti šanse za promjene. Od marta sistem UN se fokusirao i uložio napore da pomogne državama koje su najteže pogođene pandemijom”, kazao je on.
Istakao je da koordinisan odgovor ima za cilj da zaustavi širenje virusa, smanji smrtnost i razvije dijagnostiku, vakcinu i liječenje koje, kako navodi, moraju biti dostupne svima.
U radu konferencije učestvovali su šefovi država i vlada zemalja članica Ujedinjenih nacija.

TVCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here