Odlazak Vesne Medenice sa funkcije je dobra vijest za pravnu državu, ali i još jedan dokaz degradacije Sudskog savjeta jer je pokazala da je bila iznad Sudskog savjeta, čiji je rad i ustavne funkcije blokirala, saopštio je danas poslanik i potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica.

On je istakao da je Sudski savjet bio u obavezi da joj još 17. oktobra 2018. utvrdi prestanak sudijske funkcije.

“Norma iz Ustava je jasna i imperativna: sudiji, pored ostalog, prestaje funkcija kad ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju. To su dva uslova, onaj u pogledu godina života i onaj u pogledu godina staža osiguranja, i oni su jasno definisani Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju”, naveo je Koprivica.

Prema njegovim riječima, aktuelni saziv Sudskog savjeta je saučesnik u blokadi primjene Ustava.

“I ne samo što ne vrše nadležnost, a nevršenje nadležnosti koja je i pravo i dužnost, jeste težak pravni prekršaj, već i obezbjeđuju set pogodnosti onima kojima je prethodno morao utvrditi prestanak sudijske funkcije, kao što je izbor na funkcije i enormne naknade za rad u radnim tijelima, čak i suprotno Zakonu o sprječavanju korupcije”, ocijenio je.

Dodao je da nečinjenje Sudskog savjeta povlači odgovornost, ne samo profesionalnu, već i pravnu.

“Ovim odlaskom gospođa Medenica je porazila i ponizila upravo one koji su je, mimo prava držali na toj funkciji, a to su članovi Sudskog savjeta njoj naklonjeni. Inače, bilans njenih učinaka za sudski sistem je krajnje poražavajući. Primjena prava ne smije zavisiti od bilo čije pojedinačne volje. To mora biti posao i dužnost državnih institucija i neophodno je da se institucionalnim mehanizmima deblokira primjena Ustava i zakona”, zaključio je Koprivica.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here