Nekadašnji košarkaš Budućnosti Haris Brkić upucan je na današnji dan prije 20 godina (preminuo je tri dana kasnije) ispred dvorane Pionir u Beogradu, a njegov ubica do danas nije otkriven.

Nekadašnji kapiten Partizana pogođen je sa dva metka. Prvi je završio u predjelu jagodične kosti, a drugi ispod oka. Napadač je neprimijećen pobjegao, a slučajni prolaznik je zatekao nepomično Brkićevo tijelo.

On je obavijestio ljude koji su se nalazili u hali Pionir. Brkić je prebačen u Urgentni centar, potom je operisan, ali je preminuo tri dana kasnije.

Brkić je rođen 24. jula 1974. godine u Sarajevu. Košarku je počeo da trenira u Bosni kada je imao 10 godina. Bio je na pragu prve ekipe početkom 1992. godine kao sedamnaestogodišnjak, ali je napustio BiH i otišao u Srbiju, gdje je ubrzo potpisao za Partizan. Trenirao je s mladim timom, a potom je pozajmljen Borcu iz Čačka, gdje je započeo profesionalnu karijeru.

Godinu dana kasnije se vratio u Partizan i odigrao šest sezona. Osvojio je tri šampionske titule i tri kupa. Bio je jedan od najboljih igrača Partizana na F4 Evrolige u sezoni 1997/1998.

Tokom sezone 1999/2000. je igrao za Budućnost iz Podgorice, gdje je osvojio titulu prvaka Jugoslavije. Sezonu 2000/2001. je počeo u Budućnosti, ali se vratio u Partizan.

Brkić je bio mladi reprezentativac Jugoslavije, koja je 1996. osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za U20 reprezentaciju u Turskoj. Bio je na pripremama i igrao prijateljske utakmice za seniore, ali se nikada nije pojavio na velikom takmičenju.

kurir.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here