Ono na šta su italijanski mediji upozoravali počelo je da se dešava. Ozlolašena Ndrangeta se infiltrirala u zdravstvni sistem i debelo zarađuje.

U Italiji je već odavno poznato da se organizovani kriminal veoma zanima i za unosne poslove u zdravstvenom sektoru.

Ovog mjeseca pokrenute su brojne akcije pretresa lokacija, a njihov popos koji je sastavio “lovac” na organizovani kriminal Nikola Grateri se mogao učiniti čudan: tu nisu bili bordeli, kockarnice i slična legla zločina.

Zapravo, na spisku su apoteke, privatne ordinacije i kancelarije lokalnih političara, prenosi pisanje Dojče velea hrvatski Jutarnji list.

Naime, na jugu Italije je odlično poznato da je čitav sistem zdravstvene zaštite prožet organizovanim kriminalom.

U ovom slučaju je točak istrage pokrenuo je jedan od vodećih političara iz regiona. On je u kućnom pritvoru, a optužen je da je Ndrangeti dobavio dozvolu za trgovanje ljekovima i stvaranje mreže apoteka prije svega u Kalabriji.

Tu se prao i novac, a postoji osnovana sumnja kako su mu kriminalci osigurali dovoljno glasova za izbor u regionalni parlament – prilično uobičajeno u tom dijelu Italije gdje kriminalcima nije teško “uvjeriti” siromašne, kome da daju svoj glas.

Ndrangeta već odavno nije samo u poslu s narkoticima i u komunalnoj službi, nego se sve više zanima za zdravstvo:

“To je područje gde je došlo do koncentracije različitih interesa”, kaže Grateri.

Objašnjenje je logočno – gdje država zakaže, građani traže alternativu. Zato je i kriminalcima u interesu da država ne uspije u svojoj pomoći.

“Pusti pištolj, ti ćeš biti doktor”

A na jugu Italije je zdravstvo već dugo u kritičnom stanju. Pod izgovorom reformi se u mnogo toga štedjelo do smrti. U Kalabriji je ionako običaj poslove dogovoriti usmeno, a kao i u mnogim drugim djelovima juga Italije je u proteklim godinama zatvoreno mnogo manjih bolnica i ambulanti.

Organizovani kriminal u sistem zdravstvene zaštite prodirao je i prodire sistematski i dugoročno. Iz tog sektora se čuje kako velik broj djece iz porodica poznatih kriminalaca studira medicinu ili farmaciju, a i te krimi porodice su spremne na gotovo sve kako bi “njihov mali” dobio diplomu.

Cilj je da se “mali” popne u strukturama uprave bolnica.

Takođe, istražioci su otkrili i čitav niz pronevjera i “poslića” u distribuciji ljekova, prevozu bolesnika, čak i kod izbora pogrebnika.

Zvanični Rim odavno je na jug Italije poslao komesara da ispit ašta se tamo dešava, zašto se građani žale na zdravstveni sistem iako on dobija isto kao i sjever zemlje.

Ali ni to nije pomoglo. Prvi talas ove pandemije je uglavnom pogodio sjever Italije, ali sad je došao na red i jug. Opšta propast zdravstvenog sistema je došla i u medije tako da je vlada u Rimu otpustila dosadašnjeg komesara – ali već nedjeljama uzaludno pokušava da nađe novog.

Ali, svima je jasno: racije i policija neće uspjeti da slome tijesne veze politike, mafije i zdravstva u Kalabriji.

Jutarnji list

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here