Pozitivni na korona virus u Ugentni centar javljaju se iz dva razloga. Prvi je, kaže direktor Nermin Abdić, kada dođe voda do poda i kada su prinuđeni da zatraže pomoć ljekara. To su obično pacijenti koji su se prethodno sami liječili kući. Takođe, tu su i oni za koje izabrani ljekari procijene da zbog pogoršanja kliničke slike ne mogu više da se liječe u kućnim uslovima.

“I imate onu vrstu pacijenata, potvrđene ili nepotvrđene kovid slučajeve sa visokom tjelesnom temperaturom, sa osjećajem gušenja, kratko daha, nemogućnosti da praktično dođu do daha sa intezivnim kašljem, znači sa opštom malaksalošću i slabošću, do onih pacijenata koji u jednom određenom trenutku kolabiraju zbog opšte slabosti i malaksalosti, posle nekoliko dana liječenja kući ili u konsultaciji sa ljekarima”, kaže Abdić za Prvu.

Abdić apeluje na sve građane kojima je potvrđen kovid 19, da to odmah prijave čim dođu u Urgentni.

“Nažalost imamo i primjera neodgovornog ponašanja. Imamo tih neodgovornih pacijenata koji su potvrđeni kovid pacijenti, da oni dođu ili samostalno zbog pogoršanja, da to ne saopšte, imate takvih pacijenata, odnosno pratnje, koji dođi u pratnji kovid pozitivnih pacijenata”, kaže Abdić.

Takvim ponašanjem dovode u rizik zaposlene da se inficiraju. Nekada se zaposleni u Urgentnom i svjesno izažu riziku znajući da je to jedini način da spasu nečiji život.

“Bilo je dosta slučajeva da praktično nemate kad da mislite o nekim drugim strvarima, jer vam je tu u prvom redu reakcija da pomognete pacijentu, da spasite nečiji život, a sve ostalo vam je da kažem u drugi plan, a što sve izlaže rizuku zaposlene u Urgrentom centu, a oni su tome izloženi 24 sata svakoga božijeg dana u godine”, objašnjava direktor Urgentnog.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here