NVO Montenegro International pokrenula je pred Ustavnim sudom inicijativu za ocjenu ustavnosti Odluke o izboru predsjednika i članova Vlade Crne Gore.

“Odlukom Skupštine Crne Gore, naime, osam članova – ministara izabrano je na čelo nepostojećih ministarstava Vlade Crne Gore”, navode iz ove NVO.

Prema njihovim riječima, ministri izabrani na čelo ministarstava koja u trenutku izbora nijesu postojala su Vladimir Leposavić u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava; Milojko Spajić u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja; Tamara Srzentić u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija; Vesna Bratić u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta; Jakov Milatović u Ministarstvu ekonomskog razvoja; Aleksandar Stijović u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ratko Mitrović u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Mladen Bojanić u Ministarstvu kapitalnih investicija;

Montenegro International od Ustavnog suda traži i da naredi da se obustavi izvršenje te Odluke do donošenja odluke o njenoj ustavnosti i zakonitosti.

“U trenutku izbora na snazi je bila Uredba o organizaciji i načinu rada državne uprave koja definiše postojanje 17 ministarstava među kojima nema onih ovdje osporenih. Zato je protivpravan izbor članova Vlade -ministara na čelo tih ministarstava. Odluka Skupštine Crne Gore nije legalna, pa ni sporni članovi vlade -ministri zaduženi za nepostojeća ministarstva ne mogu uživati status legalno i legitimno izabranih organa državne uprave”, ističu u ovoj NVO.

Kako su dodali, protivpravnosti izbora osam ministara svjesni su i u vladi jer su dan nakon izbora donijeli Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe po kojoj su ministri izabrani.

“Kako se takve odluke ne mogu donositi naknadno nedvosmisleno su i sami potvrdili da je izbor bio nezakonit”, zaključuje se u saopštenju.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here