Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić kazao je za Pobjedu da aktuelna vlast svojim ponašanjem šalje poruku da ne želi istinsko pomirenje i da nije spremna da se krene u proces suočavanja s prošlošću.

Skupštinska većina je u ponedjeljak veče odbila da na dnevni red uvrsti prijedlog rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici, koji je inicirala Bošnjačka stranka. Od prisutnih poslanika parlamentarne većine, prijedlog su podržala samo dva poslanika. Na istoj sjednici je odbijen i prijedlog predsjednika Liberalne partije Andrije Popovića – zakon o zabrani fašističkih organizacija.

Prema riječima našeg sagovornika, nepriznavanje genocida u Srebrenici za porodice 8.372 stradala Bošnjaka ponovo otvara rane.

“Novoj vlasti i političkim subjektima koji su je podržali usta su puna poruka pomirenja, ravnopravnosti i jednakosti svih naroda. Podrška rezoluciji o Srebrenici bila je prilika da sa riječi pređu na djela i da pokažu da zaista stoje iza svojih riječi. To bi zaista predstavljalo civilizacijski iskorak. Ipak, pokazalo se da nova vladajuća struktura nema kapaciteta za ovaj iskorak”, kazao je Omeragić za Pobjedu.

Prema tekstu prijedloga rezolucije, Skupština je trebalo da potvrdi da se u Srebrenici desio genocid jula 1995. godine, da je tada stradalo preko osam hiljada civila islamske vjere, te da se osuđuju izjave, postupci i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se genocid dogodio. Takođe, rezolucijom je bilo predloženo da se 11. jul proglasi danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Šef kluba poslanika BS Ervin Ibrahimović ranije je pozvao sve partije da se priključe usaglašavanju teksta navedene rezolucije.

“Usvajanjem rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici, Crna Gora će još jednom napraviti snažan i važan iskorak u očuvanju trajnog mira u regionu. Moramo zaustaviti ćutanje, negiranje, falsifikovanje istorijskih činjenica, pa čak i distanciranje genocida u Srebrenici “, kazao je tada Ibrahimović.

Inicijativa kluba poslanika Bošnjačke stranke uslijedila je ubrzo nakon što je Senat Kongresa Sjedinjenih Američkih Država usvojio rezoluciju povodom 25-godišnjice Dejtonskog sporazuma, u kojoj se konstatuje da se u Srebrenici desio genocid.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here